Desítka dobrovolníků převzala ocenění za pomoc druhým

Praha - Desítka dobrovolníků z Prahy dnes převzala cenu Křesadlo jako symbolické poděkování za to, že zdarma ve svém volném čase pomáhají potřebným. Ocenění má především zviditelnit dobrovolnictví a lidi, kteří se věnují obecně prospěšným činnostem. Letos ho lidé dostali například za dlouhodobou péči o azylanty, oběti kriminality nebo umírající. Slavnostní předání cen se konalo v rezidenci primátora na Mariánském náměstí v Praze. Příští rok je navíc vyhlášen evropským rokem dobrovolnictví.

Ocenění v podobě kovové sošky od Jaroslava Zívala, která umí vykřesat jiskry, získala například zdravotní sestra Jana Pacáková. Dochází pravidelně víc než deset let do pražského Domu světla provádět odběry krve zájemcům o bezplatné a anonymní testování na HIV infekci. Dalším z oceněných je Tomáš Durdík, který jako dobrovolník osm let spolupracuje s Bílým kruhem bezpečí, kde pomáhá hlavně obětem násilníků. Mezi oceněnými jsou i lidé starající se o azylanty, umírající či seniory. Eva Bohoňková například už osm let pravidelně dochází do stacionáře v Řepích za starými lidmi postiženými demencí a připravuje pro ně program složený ze zpívání, cvičení a malování: „Měla jsem dlouho nemocného manžela a vážila jsme si moc pomoci, která se mu dostala.“

Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Záměr udílet cenu Křesadlo, v jejímž podtitulu je „Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“, vznikl v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Cenu dostávají lidé, které vybere komise složená ze zástupců neziskových organizací, zástupců státní správy a novinářů podle návrhů organizací i jednotlivců. „Neexistuje žádný formulář, každý popíše co nejlépe svého dobrovolníka,“ vysvětlila Michaela Jandová z občanského sdružení Hestia. Asi patnáctičlenná komise letos vybírala z 27 návrhů. Hodnotí především to, jaké obecně prospěšné činnosti se dobrovolník věnuje, pro koho pracuje a jak dlouho ji vykonává.

Hestia oceňuje dobrovolníky v Praze. Cenu Křesadlo však může předávat dobrovolnické centrum i jinde v republice. V letech 2003 až 2008 ocenili dobrovolníky a zviditelnili činnost neziskových organizací již ve více než deseti krajích.