Řidiči často jezdí na červenou, umírají tak desítky lidí

Ostrava – Řidiči velmi často jezdí na červenou. Obvykle se tak děje, když se snaží vjet do křižovatky včas, ale nestihnou to. Tisíce z nich to každý rok stojí pokutu a pět bodů, desítky lidí ale kvůli spěchu nezodpovědných řidičů každý rok umírají. Letos jenom v Moravskoslezském kraji řidiči, kteří nerespektovali barvy na semaforu, způsobili dvě z celkových devíti smrtelných havárií.

Přestože jsou na mnoha křižovatkách policejní kamery a na semafory je většinou dobře vidět, pro policii je hlídka u světelné křižovatky často cestou ke snadnému výdělku. U semaforu na rušné křižovatce v Ostravě-Porubě zastavili policisté za jedinou hodinu hned šestnáct řidičů, kteří nezastavili na červenou. Každému udělili pokutu 2 500 korun a úředníci řidičům připíšou trestné body. Jednoho z řidičů navíc zastavila hlídka kvůli témuž přestupku již potřetí během půl roku.

Protože řidiči, kteří vjedou do křižovatky na červenou, většinou spěchají a jedou rychle, často mají nehody, které způsobí tragické následky. Instruktoři v autoškolách i policisté přitom řidičům neustále připomínají, jak je důležité na červenou zastavit. „Barvy na semaforu a jejich fungování jsou naprostým základem, který musí každý řidič ovládat,“ podotkl ostravský policista Patrik Scheithauser.

Ani řidiči, kteří jízdou na červenou nikoho nezabijí a ani je nezastaví policejní hlídka, si nemohou být jisti, že vyvázli bez pokuty. Policisté totiž většinou přestupky nahrávají. Majiteli vozu pak může přijít obálka s pozváním ke správnímu řízení.

Vydáno pod