Dům v kolonii Bedřiška nezapálil benzin

Ostrava - Policejní technici, kteří zkoumají obsah zápalné láhve vhozené do domu Romů v ostravské kolonii Bedřiška, vyloučili, že by se jednalo o běžný automobilový benzin či směs s benzinem. Policie už dříve zveřejnila, že útočníci při pokusu použili hořlavinu první třídy. Útok na romskou rodinu policisté od čtvrtka vyšetřují jako vraždu ve stadiu pokusu. Právní kvalifikace zločinu byla zpřísněna, původně se útok vyšetřoval jako obecné ohrožení. Pachatelům tak hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

„Na případu ze 14. března krajští kriminalisté nadále intenzivně pracují,“ řekl mluvčí s tím, že policejní specialisté vyhodnocují zajištěné stopy z místa činu. Navíc začali spolupracovat s dalšími soudními znalci. Policisté stále pracují s několika variantami motivu útoku: mohl souviset s podnikáním poškozených či mezilidskými vztahy. Ve hře je stále i rasový útok nebo náhodný trestný čin.

Ke kauze se ve čtvrtek vyjádřila starostka obvodu, v němž se kolonie nachází, a senátorka Liana Janáčková. „Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni,“ uvedla s tím, že rodina uvažovala o vystěhování do ciziny. Rovněž poukázala na fakt, že rodina dluží radnici peníze. Tato slova se ale rodině nelíbí. „Cítí se dotčeni a chystají na senátorku žalobu. Podána by mohla být už příští týden. Nabídli jsme jim právní pomoc a sejdeme se v pondělí,“ uvedl romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Janáčková si není vědoma toho, že by svým prohlášením rodinu urazila. „To, co jsem prohlásila, by mohla být jedna z možných variant. Mám své zdroje mezi lidmi, kteří v Bedřišce žijí, ale nebudu je prozrazovat,“ řekla s tím, že zásadní pro ni bude konečné stanovisko české policie.

Žhář či žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli. Zápalnou láhev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit.

Osada Bedřiška
Zdroj: ČT24
Vydáno pod