Obyvatelé Panenských Břežan odmítli výstavbu letiště

Panenské Břežany – Lidé, kteří žijí v Panenských Břežanech u Prahy, odmítli v pátečním referendu výstavbu veřejného mezinárodního letiště ve Vodochodech. K urnám přišlo dvaasedmdesát procent občanů, proti rozšíření současného letiště se vyslovilo 95 procent z nich. Názor obyvatel na výstavbu mezinárodního terminálu dosud zjišťovaly radnice ve Chvatěrubech a Zlončicích. V obou případech se podle mluvčí kralupské radnice Lenky Procházkové téměř sto procent lidí vyjádřilo proti.

Dalšími obcemi, jež referenda vypsaly, jsou Bášťa a Máslovice. Ostatní ze čtrnácti obcí, které podepsaly společné memorandum proti výstavbě letiště, se budou touto otázkou zabývat na nejbližších zasedáních zastupitelstev.

Letiště Vodochody by chtělo odbavovat až 3,5 milionu cestujících ročně

Letiště Vodochody leží severně od Prahy. V budoucnu by chtělo ročně odbavovat až 3,5 milionu cestujících především nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Ostrý provoz by měl být zahájen na přelomu let 2012 a 2013. Letiště má konkurovat zejména pražské Ruzyni, kde se počet cestujících pohybuje kolem dvanácti milionů ročně.

O modernizaci letiště a rozšíření provozu ve Vodochodech se hovoří již několik let, samospráva v okolí je ale vesměs proti. Podle starostů obcí, které se spojily ve Sdružení proti letišti Vodochody, bude po zprovoznění letiště soustavně poškozováno zdraví občanů. „Negativní dopady plánovaného záměru rozšíření letiště Vodochody si dovedu bez jakéhokoliv přehánění představit jako hození atomové bomby do tohoto regionu,“ uvedl starosta Panenských Břežan Libor Holík. Obavy má zejména ze zvýšeného hluku.

Dotčené obce proto odmítly prodat letišti pozemky pro jeho rozšíření, podle Hospodářských novin šlo o 4500 metrů čtverečních. Ředitel letiště Martin Kačur již dříve řekl, že pozemky letiště nyní nepotřebuje, pro všechny plánované stavby má prý dost vlastního prostoru. Obcím ustoupilo také v tom, že zrušilo plány na noční provoz, denně by v průměru mělo startovat či přistávat asi padesát letadel.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta.

  • Ruzyně: Terminál Jih autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/920/91992.jpg
  • Letiště Vodochody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1358/135778.jpg