Charles s manželkou shlédli Dona Giovanniho

Praha – Britský princ Charles s vévodkyní Camillou byli dnes večer mezi diváky Stavovského divadla, kteří se ve Stavovském divadle zaposlouchali do Mozartovy opery Don Giovanni. Návštěvou pražské historické scény uzavřeli svůj víkendový program v hlavním městě. V České republice budou ještě do úterý. Dodpoledne strávil Charles s manželkou na bohoslužbě v evangelickém kostele a odpoledne věnoval procházce po městě a prohlídce památek.

Operu oper, jak je Don Giovanni také někdy nazýván, hosté slyšeli v italském originále s anglickými a českými titulky. Tříhodinové představení o známém prostopášníkovi Donu Juanovi se hrálo v témže divadle, kde měl tento kus v roce 1787 světovou premiéru. Dirigoval ji tehdy sám Mozart. Představení navštívil i premiér Jan Fischer s manželkou Danou.

Prvním bodem nedělního programu prince z Walesu a jeho manželky Camilly v Praze byla účast na dopolední bohoslužbě v pražském evangelickém kostele svatého Klimenta. Nedělní bohoslužba se zde, jednom z nejstarších kostelů ve městě, slouží anglicky. U evangelického kostela je přivítal reverend Ricky Yates a starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

Reportáž a vstup Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Charles, který je v Praze už poněkolikáté, si odpoledne prošel židovské synagogy, Staroměstské náměstí a odtud se vydal s malou skupinkou bodyguardů a průvodců po Královské cestě na Hrad. Zastavil se i ve Svatém Mikuláši na Malostranském náměstí, živě se zajímal i o architekturu. Budil zájem turistů, někteří se k němu i přidali a následovali ho. Camilla ho většinou nedoprovázela. Do Prahy přijela s bolavými zády.

V příštích dvou dnech čeká členy britské královské rodiny ještě velmi rozmanitý program. Princ se hned v pondělí setká s premiérem Janem Fischerem, pak pojede na Moravu do ekologicky zaměřené obce Hostětín a na Masarykovu univerzitu do Brna. Camilla pak v Praze navštíví baletní školu. Na závěr návštěvy se v úterý ještě setkají s bývalým prezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar.

Princ Charles s chotí Camillou
Zdroj: ČT24