Kambodžské děti čeká díky projektu Medevac operace

Praha - Další dvě děti z Kambodži odoperují čeští lékaři v rámci projektu Medevac. Ten už 17 let pomáhá vážně nemocným pacientům ze zemí postižených válkou. Čtyřletá Chana a o rok starší Li Heang se narodili s vážnou srdeční vadou. Kvůli ní se jim špatně prokrvuje tělo a hůře dýchá. Čeští lékaři je vybrali z víc než tisícovky dalších dětí. V Kambodži by na operaci museli čekat řadu let a možná by se jí ani nedožili. Děti navštívil v motolské nemocnici jejich král Norodom Sihamoni, který je v Praze na soukromé návštěvě.

Podle kardiologa Tibora Kleina se na mnoho dětí nedostane. „Jsme nesmírně šťastní a vděční, že tady můžeme být a že nám lékaři pomohou,“ prohlásila maminka Li Heanga. Lékaři motolské nemocnice odhadují, že děti odoperují do dvou týdnů, potom je čeká ještě několikatýdenní rehabilitace.

Náklady na péči, která může jít až do milionů korun, hradí stát v rámci programu Medevac. Ten je určený pro pacienty ze zemí zasažených válkou. „Třicetiletá válka, která tou zemí prošla, napáchala ještě větší zvěrstvo než v mnoha zemích, ze kterých děti vozíme,“ řekl Tomáš Haišman, vedoucí odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol:

„Jsme rádi, že se k nám díky projektu Medevac dostávají i pacienti ze zemí, kde by na péči asi nárok neměli.“


Ministerstvo vnitra odhaduje, že v rámci programu přiveze ještě letos do Česka dalších deset vážně nemocných dětí. Projektem Medevac prošlo od roku 1993 přes 120 pacientů. Kromě Kambodži třeba z Pákistánu, Afganistánu, Iráku nebo Kosova.