V Olomouci řádí pedofil

Olomouc - Několik žáků ze základní školy doktorky Horákové v Olomouci obtěžoval neznámý muž a lákal je na sladkosti. Vedení školy proto požádalo rodiče, aby své děti doprovázeli a poučili je, jak se mají v takové situaci chovat. Incident šetří policie. Další podobný případ zatím policisté v Olomouci nezaznamenali, přesto varují rodiče, že by situaci neměli podceňovat. Psychologové radí, aby rodiče o nebezpečí hovořili s dětmi otevřeně a vysvětlili jim, jak se v situaci, kdy je osloví neznámý člověk, chovat.

Podezřelý muž sledoval školáky předminulý pátek odpoledne. Podle jedné z dívek byl plnoštíhlý, s nazrzlým culíkem a plnovousem. Na sobě měl tmavé oblečení. „Šli jsme ze školy a pán šel za námi a sledoval nás docela dlouho. Pískal na nás. Paní učitelka tam stála na zastávce, tak nám poradila, co máme dělat,“ popisuje svůj nepříjemný zážitek žákyně Fakultní základní školy dr. Milady Horákové, poblíž které se incident odehrál.

Muž skupinku sledoval asi dvě stě metrů k nedalekému hřišti. Pak zmizel. „Vyhodnotili jsme to jako nestandardní chování dospělého vůči dítěti a informovali jsme policii a rodiče,“ řekl ředitel školy Milan Král. Řada rodičů teď své děti začala doprovázet do školy a následně je po škole osobně vyzvedávat. „Policie o tom ví, šetříme to a proto nemůžeme poskytnou bližší informace,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Marie Štrbáková.

Podle dětského psychologa by rodiče měli se svými dětmi o takovém incidentu mluvit otevřeně. „Tam je důležité, aby to dítě mělo jasnou konkrétní informaci o tom, že tato situace může nastat a že by si nemělo brát třeba bonbóny od člověka, kterého nezná a nemělo by chodit nikam s člověkem, kterého nezná,“ tvrdí psycholog Lubomír Smékal. Policie zatím další podobný případ ve městě v posledních dnech nezaznamenala. Rodiče by přesto situaci neměli podceňovat.

  • ZŠ v Olomouci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1518/151767.jpg
  • Dětské hřiště nedaleko školy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1518/151768.jpg
Vydáno pod