Soud poslal lékaře Bartáka do vazby

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 dnes poslal do vazby lékaře Jaroslava Bartáka, kterého pražská policie před několika dny obvinila ze sedmi trestných činů v souvislosti se sexuálním napadáním jeho asistentek. Doktor si proti soudnímu rozhodnutí podal stížnost. Uvedla to jeho advokátka Klára Slámová. Barták svou vinu popírá.

Podle právní zástupkyně se soud ztotožnil s návrhem státního zastupitelství a na lékaře uvalil vazbu ze všech tří zákonných důvodů. Tedy proto, že by mohl uprchnout, ovlivňovat svědky nebo ve své trestné činnosti pokračovat. Barták tak nemůže prozatím být propuštěn na kauci. Slámová s vazbou nesouhlasí. „Není dán ani jeden z důvodů vazby, především ne útěkový,“ uvedla. Její klient podle ní před svým zadržením odjel na dovolenou a dobrovolně se z ní vrátil.

Policisté lékaře zadrželi v sobotu na letišti v pražské Ruzyni po jeho návratu z dovolené. Čelí obvinění ze znásilnění, sexuálního nátlaku, vydírání, omezování osobní svobody, nebezpečného vyhrožování, ublížení na zdraví a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Těchto skutků se podle policie dopouštěl na svých osobních asistentkách - trestní oznámení na něj podalo šest lidí. Hrozí mu až desetileté vězení.

Až do úterý byl Barták v pražské nemocnice na Bulovce. Do zdravotnického zařízení byl převezen v noci na neděli, protože se mu přitížilo po výslechu. Policie ho po propuštění převezla k dalšímu výslechu. Lékař svou vinu odmítá a tvrdí, že ženy byly prostitutky a že jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Vydáno pod