Do voleb jde celkem 27 stran a hnutí

Praha - K letošním volbám do Poslanecké sněmovny se přihlásilo celkem 27 politických seskupení, o jedno více než při minulých volbách před čtyřmi lety. Ve všech krajích ovšem kandidátní listiny předložilo jen 15 stran. Dnes byl poslední den, kdy volební uskupení mohla nominovat své adepty na poslance. Kandidátky teď budou ještě čtrnáct dní kontrolovat krajské úřady. Nejpozději 9. dubna o nich rozhodnou, v polovině dubna se strany po losování dozví čísla, se kterými do voleb půjdou. Volby se budou konat 28. a 29. května.

Loni se k předčasným volbám do sněmovny, které ovšem byly zrušeny, přihlásilo 22 stran a hnutí, ve všech krajích kandidovalo 16 uskupení.

Největší výběr by měli mít voliči v Praze, kde kandiduje 22 stran a hnutí. Naopak v Ústeckém, Karlovarském a Pardubickém kraji se lidé budou muset spokojit jen s nabídkou 16 uskupení. Dvacítku kandidátek by mohli dostat lidé ve středních Čechách, výběr z 19 uskupení by měli mít v Jihomoravském a Plzeňském kraji. V Libereckém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji kandiduje 18 stran, na Vysočině, v Jihočeském a Královéhradeckém kraji by lidé mohli dostat hlasovací lístky s kandidáty 17 stran.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Kromě šesti stran nyní zastoupených ve sněmovně, tedy ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených, ve všech krajích kandidují také Věci veřejné nebo Strana práv občanů - Zemanovci. Stejně tak i Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu, která se volebně propojila se Stranou důstojného života, dále Strana svobodných občanů, za kterou kandidují i zástupci strany Právo a spravedlnost, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Konzervativní strana, Česká pirátská strana a strana STOP se sídlem v Brně. Strana Občané.cz, která loni kandidovala ve všech krajích, letos není v Ústeckém.

Od dubna se naplno rozjede předvolební vysílání České televize. Ke krajským speciálům Václava Moravce přibudou i předvolební vydání Událostí, komentářů a Hyde Parku. Na ekonomické programy stran si posvítí Ekonomická inventura – celkem sedm dílů se bude od 12. dubna vysílat vždy každé pondělí.

Naopak pouze v Praze kandidují Česká strana národně sociální (ČSNS), Humanistická strana (HS), Klíčové hnutí (KH) v čele s bývalou poslankyní Táňou Fischerovou. Podobně jen ve středních Čechách kandiduje strana Liberálové.CZ, pouze v Libereckém kraji pak Národní prosperita (NP). Jen v Moravskoslezském kraji se do voleb přihlásila strana s obsáhlým názvem „Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz“. Jedná se o někdejší stranu 4 VIZE, která se nově přejmenovala teprve počátkem letošního března.

Podobně se po neúspěchu v loňských volbách do Evropského parlamentu přejmenovala Strana demokracie a svobody. Do sněmovních voleb zamířila s názvem Evropský střed (ES) ve třech krajích, stejně jako Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005). K tradičním volebním účastníkům patří strana Moravané, která kandiduje ve čtyřech moravských regionech. Monarchistická strana Koruna Česká má kandidáty v pěti krajích. Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa, která byla loni vyřazena, neboť nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů, letos kandiduje v osmi ze 14 krajů.