Zvýšení mateřské v Senátu narazilo, novela se vrací do sněmovny

Praha – Senátoři zamítli návrh lidoveckých poslanců na zvýšení mateřské na úroveň loňského roku. Součástí návrhu je také opětovné proplácení ošetřovného v prvních třech dnech nemoci. Senátoři z řad ODS a TOP 09 ale dopředu avizovali, že se postaví proti, protože by přijetím novely stoupl schodek rozpočtu o další dvě miliardy. Návrh se teď vrací do sněmovny, kde bude muset najít podporu 101 poslanců - jednat se o něm bude na řádné schůzi, která začíná 13. dubna.

Více než čtvrt roku trval boj o dorovnání mateřské na úroveň roku 2009 v dolní komoře. Nakonec i přes obstrukce ODS pomohli na konci února lidovecký návrh prosadit ČSSD, komunisté a zelení. Poslanci proto zřejmě senátorské veto přehlasují, protože dohromady mají jmenované strany 109 poslanců, nutných je 101 hlasů.

Levicoví senátoři upozorňovali, že by se nemělo zapomínat na matky s malými dětmi, a to i v době hospodářské krize. „To znamená nejenom zhoršení životních podmínek rodin, kterých se novela týká, ale je to i velký signál pro veřejnost, jak se společnost staví k rodinám s dětmi,“ myslí si místopřesedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Jaroslav Kubera, senátor ODS

„Jakmile podpory přesáhnou rozumnou hranici, tak začne výroba dětí za účelem zisku. Všechny tyto populační vlny vedou ke špatným koncům, protože pak je přechodný nedostatek školek a škol.“

Podle ministra financí Eduarda Janoty by toto zvýšení mateřské a další související změny zvedly státní výdaje o 1,9 miliardy korun. Pokud by novela prošla opětovným hlasováním ve sněmovně, tak zřejmě narazí na Hradě. Prezident Klaus totiž už dřívě avizoval, že nepodpoří žádný návrh, který by zvyšoval schodek rozpočtu. Jenomže pak už by sněmovna nemusela stihnout přehlasovat prezidentovo veto do voleb a tím pádem by návrh spadl pod stůl. Podle předsedy sněmovny Miloslava Vlčka počítá organizační výbor s tím, že by se sněmovna sešla ještě krátce na začátku května.

Dávka pomoci v mateřství je snížena od 1. ledna. Nově se vyplácí pouze 60 místo 70 procent vyměřovacího základu. Pokud tedy žena před nástupem na
mateřskou vydělávala např. 20 tisíc korun, dostane na mateřské o 3 150 korun méně než v roce 2009. Snížení mělo platit jeden rok. Lidovečtí poslanci ale v novele navrhovali mateřskou zvýšit zpět na 70 procent vyměřovacího základu. Kromě toho měl být všem matkám zpětně doplacen rozdíl mezi loňskou a letošní mateřskou.

Emisní povolenky zdarma senátoři schválili

Senátoři také schválili novelu, která má zmírnit výrobcům elektřiny a tepla pravidla pro přidělování emisních povolenek zdarma, což loni navrhoval Senát. Současně má kvůli evropské směrnici uložit leteckým dopravcům, aby od roku 2012 nakupovali emisní povolenky na skleníkové plyny způsobené jejich letadly. Návrh teď putuje k prezidentovi Václavu Klausovi.

Novela prodlužuje termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou
podmínkou pro získání povolenek zdarma. Ruší také podmínku proinvestování
poloviny hodnoty projektu do konce roku 2011. Nově by výrobci museli
alespoň jeden projekt zahájit nejpozději v roce 2013 a vše dokončit nejpozději v roce 2019. Úprava navazuje na loni přijaté přidělování části
povolenek zdarma, k výrobcům elektřiny ale přidává také teplárny. Jinak by totiž producenti tepla a chladu museli všechny povolenky kupovat v aukcích, což by se podle nich promítlo do vyšších cen tepla.

Liberecká teplárna
Zdroj: ČT24