Státní zástupci se bouří proti jmenování dvou žalobců

Brno - Státní zástupci protestují proti jmenování Jakuba Chromého a Kateřiny Krejčiříkové žalobci Nejvyššího státního zastupitelství. Unie státních zástupců míní, že ani jeden z nich nesplňuje požadavky na danou funkci. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) i ministerstvo spravedlnosti pochybení odmítají. Chromý byl doposud asistentem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a Krejčiříková asistentkou náměstka nejvyšší státní zástupkyně Zdeňka Koudelky.

Unii státních zástupců, která sdružuje zhruba polovinu českých žalobců, vadí mimo jiné i to, že jmenování se uskutečnilo bez výběrového řízení a na tato místa se nemohli přihlásit řadoví státní zástupci, navíc s dlouholetou praxí. „V životě nepodali jedinou žalobu, neintervenovali u jediného hlavního líčení, vůbec neznají práci řadového státního zástupce,“ řekl pro ČT mluvčí unie Jan Lata.

Nejvyšší státní zastupitelství ale kritiku Unie státních zástupců odmítá. Chromý i Krejčiříková budou prý zařazeni na analyticko-legislativní odbor zastupitelství a tato práce prý vyžaduje speciální předpoklady. „Mají bohatou teoretickou i publikační činnost včetně publikací v zahraničí. Oba také dále studují postgraduálně. Jsou teoreticky velmi dobře připraveni, mají bohatou publikační činnost a oba dále studují,“ hájí postup náměstek nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka.

Reportáž Petra Malého a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Oba žalobce jmenovalo ministerstvo spravedlnosti, které navíc tvrdí, že výběr je záležitostí NSZ. „Dá se předpokládat, že Nejvyšší státní zastupitelství si ověřilo jak odbornost, tak způsobilost k výkonu funkce,“ říká mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Podle Unie státních zástupců chybí kariérní řád. Návrh teď žalobci připravují a chtějí ho předložit po volbách. Několik variant kariérního řádu má rozpracovaných i ministerstvo spravedlnosti.