Aktivisté opustili prunéřovský komín

Prunéřov (Chomutovsko) - Zbylých pět aktivistů z řad hnutí Greenpeace dnes vpodvečer ukončilo protest na komíně elektrárny v Prunéřově. Po opuštění komína je z místa odvezla policejní hlídka. Dole na ně čekala policie, která je z místa odvezla. Od pondělí aktivisté na komíně demonstrovali proti nedostatečné plánované modernizaci elektrárny. Aktivisté se chtějí sejít s ministrem životního prostředí a zemědělství Jakubem Šebestou, který po čas protestu schůzku se zástupci ekologických organizací odmítal. Vzhledem k tomu, že aktivisté avizovali konec protestu, je ministr ochotný se s nimi sejít a vyslechnout je, uvedl dnes odpoledne mluvčí MZe Petr Vorlíček.

„Uděláme vše pro to, aby se s námi ministr Šebesta přesto setkal a vyslechl naše argumenty. Je to nyní prioritou. Aby naši akci na komíně prunéřovské elektrárny nepociťoval jako nátlak, rozhodli jsme se dnes protest ukončit,“ uvedl dnes ráno Jan Piňos z Greenpeace. „Ministr Šebesta se v principu nebrání komunikaci s nevládními organizacemi, ostatně jedná průběžně a pravidelně se zástupci zemědělských nevládních organizací. Odmítá však jednat pod nátlakem, za což považoval protestní akci Greenpeace v prunéřovské elektrárně a následnou žádost o schůzku,“ uvedl Vorlíček.

Jan Piňos z hnutí Greenpeace:

„Nestalo se nám, aby nás někdo v posledních letech takto arogantně odmítl. Sešel se s námi dokonce i ministr průmyslu a obchodu (Vladimír) Tošovský, který je jedním z největších odpůrců ekologů. Ukazuje se tak, čeho jsme se obávali. Že ministr Šebesta argumenty odpůrců nedostatečné obnovy prunéřovské elektrárny odmítne, a stane se tak loutkou v rukou elektrárenské společnosti ČEZ a energetické lobby.“

Šebesta podle Piňose v odpovědi uvedl, že bude potřebovat deset až 14 dní na seznámení se s podklady a konzultace s odborníky resortu. Greenpeace se obává, že jeho stanovisko k vlivu modernizace elektrárny Prunéřov na životní prostředí je „předvídatelné“. „Myslíme si, že nás podceňuje. Problémem obnovy elektrárny se zabýváme intenzivně dva roky, máme pro naši variantu dostatek argumentů,“ dodal Piňos.

Jakub Šebesta
Zdroj: ČT24