Vojáky čeká dieta, jsou tlustí

Praha – Čeští vojáci budou muset začít hubnout. Polovina z dvaadvacetitisícového sboru, který má chránit stát před napadením, totiž trpí nadváhou. Každý sedmý dokonce nutně potřebuje léčbu kvůli silné obezitě. Podle docenta Pavola Hlúbika z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci králové, jehož tým s alarmujícím zjištěním přišel, se tato „choroba“ vyskytuje u 3500 profesionálů.

Docentovi lidé připravili plán, jak obezitu z armády vymýtit. Posádkoví lékaři mají nemocným vojákům během půl roku ordinovat dietu. K novému jídelníčku by měli navíc dostávat léky na hubnutí. Měsíční dávka léku pro jednoho pacienta přitom vyjde na 700 korun. Na nákup ministerstvo použije peníze z rezortního zdravotního fondu. 

Z Univerzity obrany se ovšem ozývá i kritika podobného plánu. „Armádě by měli nařídit větší pohyb, ale k tomu by se museli odhodlat sami generálové, páka na ně neexistuje,“ konstatoval jiný expert, jenž si nepřál být jmenován.

Kdy s léčbou obézních vojáků začne, Generální štáb Armády ČR zatím nesdělil. Jeho náčelník Vlastimil Picek už ale s částečným řešením přišel. „Od dubna jsem nařídil zpřísnění norem tělesné přípravy a zavedl i přezkoušení, které má zvýšit fyzickou zdatnost a kondici vojáků,“ potvrdil Picek.

Lékař, anonymní: 

„Kromě toho, že pohyb je daleko přirozenější a zdravější než cpát do lidí chemii a podvazovat jim žaludky, vyšlo by to armádu mnohem levněji.“

Ministr obrany Alexandr Vondra bere situaci spíše s nadhledem. „Troufám si tvrdit, že naše armáda je na tom mnohem lépe než zbytek české populace včetně politiků a novinářů. Na základnách jsem viděl hodně štíhlých a svalnatých vojáků, kteří musí jednou za rok projít tělesným přezkoušením,“ podotkl ministr. 

Za tloustnutím může být i stárnutí armády ČR

Hlúbik sestavil statistiku armádní obezity a nadváhy na základě lékařských výzkumů z roku 2010. Popisuje, že s tloustnutím se nyní potýká i britské nebo americké vojsko. Tloustnutí českých vojáků může být vedlejším jevem stárnutí armády – její věkový průměr byl letos na jaře 37 let.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)