Tělo pohřešovaného vojáka našli policisté u splavu v Žimrovicích

Žimrovice - Policie dnes ráno v Žimrovicích na Opavsku našla tělo muže. Leželo u Weisshunova splavu na břehu řeky Moravice. Podle oblečení se s největší pravděpodobností jedná o zmizelého vojáka Marcela Janoška z Opavy, po němž policie pátrala přibližně dva měsíce. Právě podle svršků jej identifikoval kolega a také příbuzní. Šestatřicetiletý muž zmizel koncem ledna, kdy si údajně vyrazil do přírody v okolí Hradce nad Moravicí. Podle prvních vyšetřovacích verzí na něm nebyl spáchán násilný trestný čin. Přesnou příčinu smrti určí až pitva. Je možné, že se Janošek utopil nebo zemřel vyčerpáním.

O těle policisty dnes ráno okolo osmé hodiny informoval manželský pár, který vyrazil na procházku kolem řeky. „Tělo leželo asi pět metrů od toku řeky Moravice v hrbolaté a nepřehledné mokřině, která je porostlá stromy a křovím,“ vysvětlil mluvčí policie René Černohorský. Dodal, že ještě na místě tělo ohledala soudní lékařka, která na něm nenašla stopy násilí. Experti se nyní budou snažit zjistit, co se muži stalo. „Okolnosti smrti určí soudní pitva, která bude nařízena,“ doplnil Černohorský.

 Po vojákovi se našlo pouze auto zaparkované u obchodu

Šestatřicetiletý profesionální voják z Opavy zmizel koncem ledna, kdy si údajně vyrazil do přírody v okolí Hradce nad Moravicí. Domů se ale už nevrátil a nepřišel ani do práce. Po muži začala pátrat policie, našla ovšem jen jeho auto zaparkované u místního obchodního střediska.

Rojnice složené z vojáků a policistů pročesávaly lesy a zasněžené louky už začátkem února. O něco později zase potápěči hasičů a policie prohledali tok řeky Moravice. Neúspěšné bylo i pátrání, kterého se na začátku týdne zúčastnilo 400 policistů, hasičů, vojáků i dobrovolníků. Nepřístupný terén ze vzduchu prohledával i policejní vrtulník. Na místě byla i přítelkyně ztraceného muže a jeho bratr. Policii pomáhali při identifikaci nalezených věcí. „Našly se doklady potvrzující, že se jedná o pohřešovaného Marcela Janoška,“ řekla redaktorka ČT Veronika Glötzerová.