Podle Vesecké v kauze Malhockých chyboval i soudní znalec

České Budějovice - Podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké mohl v kauze zavražděných manželů z Českých Budějovic chybovat také soudní znalec, píše dnešní Právo. Z vraždy je obviněn syn zavražděné Jan Heidinger a Vesecká znalci vyčítá, že i když v psychiatrickém posudku upozornil na to, že rodině od něho hrozí nebezpečí, navrhl jen ambulantní léčbu.

Vesecká Právu řekla, že o znalci hovořila s ministryní spravedlnosti Danou Kovářovou, která v tomto směru už činí nějaké kroky. „Vzhledem k podezření jsem vyzvala předsedu Krajského soudu v Budějovicích, aby prošetřil, zda znalec nepochybil. To by mělo i trestněprávní rovinu, nebo může dojít k vyškrtnutí ze seznamu znalců,“ uvedla Kovářová. Dotyčný expert byl jmenován právě tímto soudem, proto jej může trestat jen tamní předseda Bohuslav Petr.

Kromě znalce mohla situaci podle Vesecké lépe vyhodnotit také Heidingerova ošetřující lékařka. Mladý muž byl prý už loni v dubnu hospitalizován v léčebně. Právě tam na něj znalec vypracoval expertní posudek, píše Právo.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká:

„Ten znalecký posudek je naprosto rozporuplný, a právě proto měla státní zástupkyně hned jednat a chtít od znalce vyjasnění, doplnění, upřesnění,“ řekla Právu Vesecká. Jihočeskou státní zástupkyni už kvůli tomu, že přehlédla posudek, který doporučoval Heidingera nechat v péči lékařů, čeká kárné řízení.

Vraždě se dalo zabránit

Vražda českobudějovického hudebníka a jeho ženy se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra města. Hudebníkovi prý Heidinger již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Blízcí zavražděných tvrdí, že policisté o výhrůžkách věděli. Rodinu hudebníka ohrožoval už dvě hodiny před činem. Skladatel proto volal policisty. Policejní hlídka podle bývalé ženy skladatele ale na místo nepřijela. Policisté tvrdí, že na výzvu reagovali a na místo večer přijeli.

Prověrka ukázala, že vraždě skladatele a jeho ženy mohli policisté zabránit. Policejní inspekce proto podala návrh na zahájení trestního stíhání tří policistů. O případném obvinění tří policistů teď rozhodne Okresní státní zastupitelství v Českých Budějovicích. O kázeňských postizích dalších pěti policistů bude rozhodovat ředitel krajského policejního ředitelství.