Antimonopolní úřad přezkoumá nákup obrněných vozů Iveco

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se má zabývat nákupem 90 lehkých obrněných vozidel Iveco. Úřad totiž dostal od státního zástupce k vyřízení trestní oznámení, které kvůli koupi obrněnců podal začátkem března anonym na ministra obrany Martina Bartáka. Předmětem zkoumání má být soulad postupu Bartákova ministerstva se zákonem. Podezření ze spáchání trestného činu z trestního oznámení podle státního zástupce nevyplývá.

Smlouvu na dodávku vozů Iveco i s logistikou a municí za více než 3,6 miliardy korun uzavřelo ministerstvo obrany loni v prosinci. Vozidla v několika verzích mají být dodána v letech 2010 až 2013. Anonymní trestní oznámení obviňuje ministerstvo ze zneužití pravomoci veřejného činitele, k němuž mělo koupí obrněnců dojít. Státní zástupce však podle pražské mluvčí Štěpánky Zenklové dospěl k závěru, že trestní oznámení neobsahovalo žádné konkrétní údaje, z nich by bylo možné vyvodit podezření ze spáchání trestného činu.

„Toto podání bylo postoupeno Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby přezkoumal zákonnost postupu ministerstva obrany při zadání a realizaci této veřejné zakázky. Úřad byl současně požádán, aby v případě, že zjistí nezákonnost postupu, který by mohl být vyhodnocen jako podezření ze spáchání trestného činu, toto signalizoval státnímu zástupci,“ řekla Zenklová.

Mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová již dříve uvedla, že tendr byl zadán v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a v souladu s podmínkami EDA (Evropské obranné agentury). Anonymní trestní oznámení podle serveru Euro.cz upozorňuje na to, že součástí smlouvy na nákup vozidel Iveco je i dodávka dílenských prostředků, náhradních dílů, munice a školení. Tyto dodávky přitom podle oznámení nebyly předmětem posouzení nebo výběru, a hodnotícím kritériem tak nebyla kvalita ani cena, napsalo dříve Euro.cz.

Ministerstvo obrany tvrzení, že dodávka dílenských prostředků, náhradních dílů, munice a školení nebyla předmětem posouzení nebo výběru, považuje za nepravdivé. „Zmiňované dodávky byly součástí výzvy, následně nabídky a v neposlední řadě smlouvy,“ uvedla dříve Kubovičová.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24