ČSSD podává ruku Humlovi

Praha – Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka prohlásil, že někdejší poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml se bude účastnit jednání poslaneckého klubu strany. Připustil také, že Huml by se v budoucnu mohl stát i jeho členem. Poslanec patřil mezi největší kritiky vedení VV, sněmovní klub strany opustil v dubnu poté, co jeho někdejší straničtí kolegové Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili klíčového politika strany Víta Bártu z uplácení. Předseda VV Radek John po dnešním jednání K9 v reakci zalitoval, že Huml nekandidoval za ČSSD už ve volbách do sněmovny, VV by to prý ušetřilo „spoustu problémů“.

Podle Sobotky bude moci Huml chodit na jednání klubu ČSSD a vyjadřovat tam své názory. Sociální demokraté dříve ostře kritizovali přeběhlictví ve sněmovně. Vládě Mirka Topolánka (ODS) vyčítali, že při sněmovním patu přesvědčila poslance ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby ve sněmovně podpořili vznik vlády vedené ODS. Sobotka ale tvrdí, že nyní je situace jiná. Nejde prý o to, kdo získá většinu ve sněmovně a ponese vládní odpovědnost. Vládní strany mají ve sněmovně nyní jasnou převahu.

Stanislav Huml o vstupu do ČSSD zatím ani nepřemýšlel, podle jeho slov se stává jen tichým spolupracovníkem, pro ČT uvedl, že nemá problém s žádným programovým bodem sociální demokracie a zatím neuvažuje o vstupu do strany. Netají se výtkami vůči některým reformním zákonům, které bude sněmovna v nejbližší době schvalovat. Již nyní dokonce otevřeně přiznává, že při hlasování o sociální reformě se přidá k opozici. „Sociální reforma je příliš horkou jehlou ušitá, nedotažená, neprobrala ji tripartita. Je tam spousta špatných věcí,“ zdůvodňil někdejší poslanec VV svůj postoj.

Huml po volbách několikrát kritizoval vedení Věcí veřejných, například letos koncem března rozeslal poslancům VV e-mailový dopis, v němž označil vrcholné činitele VV za všehoschopné lidi, mezi jejichž metody patří vydírání a nátlakové akce. V dubnu pak opustil klub VV s tím, že se stranou už nechce mít cokoliv společného a bude nezařazeným poslancem. Nezařazenými poslanci jsou nyní i Škárka a Kočí.

Poslanec Stanislav Huml: "Já když jsem si srovnal programy Věcí veřejných a strany ČSSD, tak musím zkonstatovat, že je tam 80, možná 90 procent shody. Moji voliči chtějí, abych prosazoval program, já to tak hodlám dělat.

Huml pracoval od sedmdesátých let u policie. Byl mimo jiné ředitelem středočeské dopravní policie. Po odchodu od policie působil jako dopravní expert, spolupracoval mimo jiné s dopravním zpravodajstvím TV Nova. V letech 1979 až 1990 byl členem komunistické strany. Loni ve sněmovních volbách kandidoval za Věci veřejné (VV) jako nezávislý a mandát získal díky preferenčním hlasům. Vzhledem ke svému členství v KSČ se nemohl podle stanov VV stát členem strany. Je členem výboru pro obranu a bezpečnost a místopředsedou hospodářského výboru. Letos v březnu poslanci nevydali Humla k trestnímu stíhání, když ho policie podezírala ze zmanipulování posudku nehody. Huml přitom sám o zbavení imunity poslance požádal a poukázal na údajně nestandardní postup policie.