Občanští demokraté chtějí Topolánka vyšachovat

Praha - Vedení občanských demokratů minulý čtvrtek sice po mnohahodinové debatě donutilo Mirka Topolánka odejít z pozice volebního lídra, nicméně v křesle šéfa strany zůstává dál. Mezi straníky tak podle Lidových novin vzniká plán, jak se zbavit Topolánka i jako předsedy. K odchodu jej chce opět a mnohem důrazněji vyzvat výkonná rada. Pokud neuspěje, hodlá podle Lidových novin grémium strany při důležitých jednáních, například o osudu vlády, Topolánka obcházet tak, aby za stranu jako hlavní mluvčí vystupoval Petr Nečas. Grémium připravuje i variantu, že by o tom, kdo má za ODS jednat, nechalo hlasovat. Topolánek už ale dříve uvedl, že s odchodem z čela strany rozhodně nespěchá.

Sám Topolánek přitom v sobotním Právu uvedl, že „nelze jen tak předat ódéesku kmotrům“, a podotkl: „Nesmím stahovat kalhoty, když je brod ještě daleko. O tom, co bude dál, se rozhodnu a nebudu v žádném případě na to rozhodnutí spěchat.“ 

Včera odpoledne ale náhle vydal prohlášení, že své další záměry prozradí ve čtvrtek. „K opakovaným dotazům na můj další postup a případné angažmá v ODS, potažmo v politice, chci všechny požádat o čas do čtvrtka. V tento den proběhne grémium ODS. Tímto respektuji i přání volebního lídra Petra Nečase,“ uvedl šéf ODS. Nečas přitom opakovaně mluví o tom, že „dvojkolejnost“ není možná. 

Nicméně zbavit funkce Topolánka výkonná rada ODS nemůže, o předsedovi podle stanov rozhoduje celostátní kongres hlasy více než čtyř stovek delegátů. Mimořádný kongres ovšem strana před volbami svolávat nebude. 

Bývalý premiér tak může zůstat formálním předsedou ODS a počkat na svolání mimořádného kongresu v létě po volbách či řádného na podzim, nebo může na svou stranickou funkci rezignovat. S rezignací by však přišel o svůj stávající plat, který za svou funkci předsedy ODS pobírá. Vnitřní stanovy totiž zaručují šéfovi strany, pokud není poslancem, senátorem nebo jiným ústavním činitelem, pravidelnou mzdu.