Březnové nehody nepřežilo na silnicích zatím 46 lidí

Praha - Březnové dopravní nehody si podle předběžných policejních statistik vyžádaly životy 46 lidí. Statistika je tak stejná jako v loňském třetím měsíci roku. Letošní březen by tak mohl být stejně jako loňský měsícem s nejnižším počtem mrtvých na silnici za posledních 20 let. Nejvíce, 129 lidí, zahynulo v březnu při dopravních nehodách v roce 1994. Letošní leden a únor byly nejméně tragické za posledních dvacet let.

V lednu zemřelo na silnicích 35 lidí a v únoru 24. Policie tak nízký počet zdůvodnila sněhovou kalamitou, kvůli níž hodně řidičů raději na silnice ani nevyjelo.

S teplejším počasím však pro řidiče vzrostla i rizika nehod na silnících. Teploty nad nulou totiž přiměly vyrazit na cesty i méně zkušené, takzvaně sváteční řidiče a rovněž motocyklisty, kteří kvůli sněhu raději nevyjížděli. Například motorkáři by si podle policie měli před vyjetím na silnice vyzkoušet jízdu v nějakém kurzu a řádně zkontrolovat stroj.

Nejčastější příčinou všech dopravních nehod v ČR je podle dopravních policistů nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti a nepřiměřená rychlost.

V posledních letech však vzrostl také počet obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. V roce 2007 policie evidovala 36 takových obětí, o rok později to bylo 80 lidí a loni už 123. Policisté proto od začátku roku přistoupili k povinným dechovým zkouškám při běžné silniční kontrole.

Vysoké počty mrtvých na silnicích chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš, kterou nedávno spustilo i na sociální síti Facebook. Kampaň zahájilo ministerstvo předloni na podzim, a to hlavně prostřednictvím televize. Představou ministerstva je, aby celkový počet obětí letos nepřesáhl 650 lidí.

Březnové oběti dopravních nehod (1990 - 2010)
Zdroj: Policie ČR/ČTK