Za prodej Nurofenu na pervitin dostal lékař osm let vězení

Praha - Za prodej léku s pseudoefedrinem Nurofen lidem, kteří z něj pak vyráběli pervitin, poslal soud lékaře a provozovatele pražské lékárny Andreje Monakova na osm let do věznice s ostrahou a zároveň mu uložil peněžitý trest tři miliony korun. Monakova uznal vinným z toho, že čtyřem lidem pomohl k nelegální výrobě a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Prodal jim kolem šesti milionů tablet léku. Lékař od počátku obvinění odmítá. Verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Padesátiletý muž se zločinu podle obžaloby dopustil jako provozovatel lékárny v pražské Tusarově ulici. Podle spisu v minulých letech prodával velké množství balení léku s pseudoefedrinem Nurofen stop grip několika lidem, přestože věděl, že z něho sami vyrábějí pervitin, nebo přípravek dodávají lidem, kteří se výrobou drogy zabývají.

Monakov tvrdil že byl pouze provozním manažerem lékárny a staral se o její chod a údržbu. Uvedl, že manipulaci s léky nechával na zaměstnancích, nebyl prý oprávněn s léky nakládat. S běžnými zákazníky podle svých slov nejednal, do práce lékárníků nezasahoval a staral se spíš o každodenní chod lékárny. Loni v listopadu soudu také tvrdil, že o tom, že lze z Nurofenu vyrábět drogy, nevěděl.

Léky s pseudoefedrinem zneužívala i lékárnice v Kladně

Podobný případ dnes řešil i Okresní soud v Kladně, který vyměřil čtyři roky vězení lékárnici, jež podle obžaloby prodávala narkomanům léky potřebné k výrobě pervitinu. Současně jí na pět let zakázal působit v oboru. Rozsudek
není pravomocný, protože obžalovaná se na místě odvolala ke krajskému soudu.

Vydáno pod