Krejčíř odškodné za vazbu nezíská, rozhodl Ústavní soud

Brno - Ústavní soud definitivně vzal uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi a jeho rodině šanci na peněžní odškodnění za nezákonnou vazbu, když soudci zamítli stížnost Krejčířových. Zatímco prvostupňový Městský soud v Praze peníze Krejčířovým přiznal, odvolací vrchní soud jim je zase odebral. Ve stížnosti Krejčířovi poukazovali na údajné porušení práva na soudní ochranu a spravedlivý proces.

Krejčíř, jeho manželka a syn podali v roce 2003 žalobu na ochranu osobnosti. Tvrdili v ní, že Krejčíř byl ve vazbě protiprávně, neboť státní zástupce nesplnil zákonnou povinnost a nevydal rozhodnutí o trvání nebo ukončení vazby. Chybu při prodlužování vazby tehdy kritizoval Ústavní soud.

Městský soud dal Krejčířovi a jeho rodině za pravdu a rozhodl o odškodném 200 tisíc korun. Polovinu měl dostat Krejčíř, jeho manželka a syn by obdrželi 50 tisíc korun. Odvolací senát ale v srpnu 2005 verdikt zrušil. Potvrdil sice to, že žaloba na ochranu osobnosti byla oprávněná, ale nesouhlasil s finančním odškodněním. Dostatečným morálním zadostiučiněním prý pro rodinu muselo být už to, že Ústavní soud v minulosti rozhodl o neoprávněnosti vazby. Krejčířovi se poté obrátili na Nejvyšší soud, následovala ústavní stížnost.

Vstup Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Krejčíř, podezřelý z mnoha trestných činů, se do vazby dostal kvůli obvinění z půlmiliardového celního úniku. Později při domovní prohlídce utekl policistům a zmizel v zahraničí. Nyní žije v Jihoafrické republice. Nejvyšší soud v poslední době zrušil dva pravomocné verdikty nad Krejčířem.