Ministři za TOP 09 začnou znovu chodit na jednání vlády

Praha – Předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil, že jeho ministři začnou znovu chodit na jednání vlády. Důvodem je dohoda s ministrem školství Josefem Dobešem o budoucnosti Ladislava Bátory. Ten na Dobešově úřadu neskončí, od 1. září ale bude přeřazen a opustí pozici personálního ředitele. To TOP 09 ústy jejího předsedy stačí. Kauzu má za vyřešenou i premiér Petr Nečas. Tomu zase stačí ujištění, že ministři TOP 09 ve středu přijdou na jednání vlády. Dobeš měl dnes Bátorovo působení na ministerstvu vysvětlovat i poslancům TOP 09. Předseda klubu Petr Gazdík ale oznámil, že ministr dnes na klub nepřijde. Schůzka se podle něj v rámci uklidnění situace uskuteční až příští týden.

Sociální reformu sice ministři za VV před pár měsíci na vládě schválili, teď ale dávají najevo výhrady k některým pasážím. Jednou z nich jsou sociální karty a Věci veřejné vzkazují svým koaličním partnerům, že jim vadí i další části reformy, a to i přesto, že už ji dříve schválily. „Většina reforem na vládě prochází jako klasický podvozek, který se musí složitě dočišťovat. Zažili jsme to se zdravotní reformou, teď to zažíváme se sociální reformou a bezesporu to budeme zažívat i s daňovou reformou,“ komentuje situaci šéf poslanců VV Vít Bárta. Nicméně po dnešním jednání K9 se spory vyřešily a koalice podpoří sociální reformu i se změnami navrhovanými sněmovním výborem.

Sociální karty by měly podle plánů ministerstva práce a sociálních věcí sloužit k vyplácení dávky, příspěvky a podpory. Resort Jaromíra Drábka si od toho slibuje úspory peněz, které dosud vydá na poštovném za složenky. Používání karty by tak mělo být povinné nejspíš jen pro příjemce dávek v hmotné nouzi, u kterých chce mít ministerstvo největší kontrolu. Tendr na vydání a provozování karet končí 31. srpna.