Policie se zaměřila na motorkáře

Praha - Policisté se zaměřili na motorkáře. Na oblíbené motorkářské lokality v ČR nasadili i 70 rychlých motorek Yamaha, které mají za úkol sledovat hlavně piráty-motorkáře, informovala o tom Veronika Benediktová z policejního prezidia. Policisté také upozorňují motocyklisty, kteří po zimě vytáhnou své motorky z garáží, aby jezdili opatrně. Podle Benediktové se stává, že po zimě, kdy nejezdili, nezvládnou svůj stroj.

„Pro nás je stěžejní odjezd z Prahy a potom samozřejmě návratová doprava během pondělí,“ řekl zástupce ředitele pražské policie Jiří Dušek. Podle Duška se v Praze policisté zaměří na motorkáře zejména na výpadových a rychlostních komunikacích ve směru na dálnice. Pražská policie má k dispozici 10 nových motocyklů Yamaha. Upravené motorky jsou vybavené technikou na zaznamenávání dopravních přestupků. Technika umožňuje zaznamenávat jak fotky, tak video.

Riziko usmrcení na jeden ujetý kilometr je u motorkáře 18krát vyšší než u řidičů osobních vozů a náklady na jednu nehodu motocyklisty jsou pětkrát vyšší než u řidiče osobního automobilu. „Motorkáři jsou velice nebezpeční, ale pouze sami sobě,“ řekl šéfredaktor webu motorkari.cz Filip Tichý. V autoškole by jezdce měli naučit samotného jezdit na motorce. „Hlavní rada, kterou u nás však motorkář dostane na konci autoškoly, je, aby se teď konečně naučil jezdit sám,“ doplnil Tichý. Ideální by byl pro výuku jízdy na motorce model Německa, kde žák jezdí sám na motorce a součástí kurzu je i několik jízd na okruhu.

Nejčastější příčinou nehod u motocyklistů je podle dopravních policistů nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky. Buď vyjedou v zatáčce mimo silnici, nebo se stroj dostane mimo kontrolu méně zkušeného řidiče. Podle Tichého patří mezi největší nešvary i přecenění vlastních sil. Motorkáři podle policie také často předjíždějí, aniž mají dostatečný rozhled, zejména v místech, kde je to zakázáno. Často také neodhadnou rychlost vozidla v protisměru. Problémem je podle policistů také bezohledná a agresivní jízda v obcích, nadbytečná hlučnost strojů, obtěžování ostatních řidičů a předjíždění na místech s přechody pro chodce.

Než motocyklisté vyjedou na silnice, měli by si podle instruktora jízd Jiřího Patery vyzkoušet jízdu v nějakém kurzu. Podle něj by si také motocyklisté měli uvědomit, že na ně ostatní řidiči nejsou po zimním období zvyklí, a měli by jezdit opatrně a dodržovat povolenou rychlost.