Dobeš ustoupil, Bátoru odvolá z funkce

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se na dnešním večerním jednání dohodl s předsedou TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, že k 1. září odvolá z postu personálního ředitele svého chráněnce Ladislava Bátoru. Bátora na ministerstvu ale zůstane. Jako první o tom informoval server Aktuálně.cz. V Událostech, komentářích informaci potvrdil šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Podle Bárty by měl Bátora nově působit jako zástupce ředitele kanceláře ministra školství. Ministři TOP 09, kteří bojkotovali kvůli Bátorovi zasedání vlády, se tak jednání kabinetu ve středu zúčastní.

„Bude zástupcem ředitele kanceláře ministra školství,“ informoval o dalším Bátorově působení na ministerstvu školství šéf poslanců VV Bárta s tím, že Bátora bude mít na starosti majetkově ekonomické otázky. 

„Jsem vděčný panu ministru Dobešovi za jeho vstřícnost,“ uvedl po večerním jednání Schwarzenberg. Ministr školství podle něj pochopil argumenty, které Schwarzenberga k jeho postoji vedly. „Pochopil, že to není boj proti němu, ale zásadní postoj člověka, který jako dítě zažil protektorát,“ dodal předseda TOP 09. 

„Ulevilo se mi, když jsem četla tuto zprávu, pokud to je tečka za tím vším, tak by to byla úleva dvojnásobná,“ komentovala to místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák, který byl rovněž hostem Událostí, komentářů, ale tak optimistický nebyl. „Byli jsme informováni o tom, že pan Bátora bude řadovým zaměstnancem ministerstva školství, takhle jak to bylo řečeno panem Bártou - i když ten sám řekl, že detaily nezná - tak to trochu podlamuje princip důvěry v tuto dohodu. Myslel jsem, že to bude úředník pouze v běžném pracovním poměru, nikoliv jakýsi další exponovaný vicekancléř pana ministra Dobeše. Jestli je to skutečná tečka, o tom se budeme ještě zítra bavit,“ dodal Polčák. 

Kontroverzní Bátora se stal předminulý týden příčinou koaličních sporů. Ministři TOP 09 se totiž odmítli účastnit jednání vlády poté, co Bátora označil Schwarzenberga na svém facebookovém profilu za „starého prskajícího chudáčka“. Jako satisfakci chtěla TOP 09 Bátorovo odvolání, nebo odchod ministra Dobeše. Ten to odmítl a bránil kontroverzního úředníka až do konce. 

Vydáno pod