Obama se v Praze setká i s evropskými prezidenty a premiéry

Praha - Americký prezident Barack Obama se příští čtvrtek v Praze setká s prezidenty a premiéry zemí střední a východní Evropy. Svou účast už potvrdil předseda maďarské vlády Gordon Bajnai. Přijede zřejmě i polský premiér Donald Tusk a rumunský prezident Traian Basesk. V rezidenci amerického velvyslance v Praze by se kromě již potvrzených hostů mohli objevit i zástupci Slovenska, Bulharska, Slovinska, Chorvatska a pobaltských států.

Evropské státníky zvou na setkání se svým prezidentem Američané. „Zatím jsem dostal neformální pozvánku na podpis nové dohody START,“ řekl Bajnai maďarské televizi MTV. Nepřímo tím tak potvrdil již několik dní prosakující náznaky, že by Obama mohl mít na okraj summitu v Praze bilaterální jednání i s představiteli dalších zemí střední či východní Evropy. Mluvčí české vlády Roman Prorok úvahy o setkání Obamy s představiteli středoevropských zemí nepotvrdil ani nevyvrátil: „Program se teprve tvoří.“

Český ministr zahraničí Jan Kohout již v úterý řekl, že USA i Rusko podle něho využijí návštěvu Prahy k dvoustrannému jednání s Českem. Obama před rokem přijel do Prahy na summit s Evropskou unií. V Praze měl tehdy i projev, v němž vyzval k jadernému odzbrojení. Nyní dojednaná smlouva s Ruskem je tak symbolickým završením jeho snahy. Setkáním se zástupci středoevropských zemí by Obama také mohl tlumit obavy, že nová dohoda s Ruskem znamená oslabení spojeneckých svazků USA ke střední Evropě.

Návštěvu prezidentů budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Ve vzduchu bude vojenské letectvo se stíhačkami Gripen, bitevníky L-159 a vrtulníky. V pohotovosti budou také specialisté na biologickou a chemickou obranu, odborníci s pasivními sledovacími systémy a zdravotníci. Setkání Obamy a Medveděva v Praze budou provázet i dopravní omezení a uzavírky.

Americký prezident Barack Obama líbá svou ženu Michelle před davy lidí na pražském Hradčanském náměstí.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK
Vydáno pod