Při odhalení Baťovy sochy ve Zlíně musela zasáhnout policie

Zlín - Nechtěné sousoší bratrů Baťových se v centru Zlína stalo realitou. Hned vedle sochy Jana Antonína Bati byla odhalena socha Tomáše Bati, a to i přes nesouhlas jeho příbuzných. Při aktu musela zasáhnout policie, slavnostní ceremoniál narušil aktivista Jan Šinágl, když chtěl přečíst vzkaz rodiny Jana Antonína Bati. Nakonec se situace vyřešila bez většího konfliktu. Socha Jana Antonína byla odhalena v roce 2007 v univerzitním parku, tedy v roce, kdy žalobci zrušili jeho staré odsouzení za to, že se nepřihlásil do odboje proti nacistům. Zlínské hnutí nezávislých pak začalo shánět peníze na dobudování sousoší. Peníze například věnovaly všechny demokratické politické strany ve Zlíně.

Socha Tomáše Bati doplnila sochu jeho bratra Jana Antonína. Obě postavy z bronzu stojí na jediném podstavci úhlopříčně za sebou. Sousoší dvou zakladatelů moderního Zlína jitří staré rodinné spory. Dvě obuvnické dynastie se po druhé světové válce soudily o vlastnictví koncernu Baťa a ani po desetiletích nikdy nedošlo k úplnému usmíření.

Slavnostního odhaleního se ale nikdo z pozůstalých po Tomáši Baťovi juniorovi nezúčastnil. Stejně tak z absolventů Baťovy školy práce. Nezměnili totiž názor, domnívají se, že význam dvou mužů je neporovnatelný. Zatímco Tomáš Baťa vedl podnik zhruba třicet let, Jan Antonín Baťa necelých deset. Tento rozdíl ale nepovažují zastánci kompletního sousoší za nějak zásadní. Odhalením sousoší chtěli vzdát hold dvěma mužům, díky nímž se stal Zlín ve vyspělém průmyslovém světě pojmem.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Policie musela uklidňovat spor při ceremoniálu

Při odhalení sochy Tomáše Bati musela zasáhnout také policie. Slavnostní akt totiž narušil občanský aktivista a antikomunista Jan Šinágl, který chtěl veřejnosti přečíst vzkaz rodiny Jana Antonína Bati. Předem se ovšem nedohodl s organizátory akce a ani na jejich výzvy k opuštění řečnického místa nijak nereagoval. Policie jej nakonec nechala na místě a ceremoniál se podařilo dokončit.