Do Evropy nesmí na 200 aerolinek

Brusel – Na tzv. černé listině aerolinek, kterou sestavuje Evropská unie, je letos přes 200 společností. Jejich letadla nesplňují bezpečnostní standardy stanovené Bruselem, a nesmějí proto přistávat na letištích v zemích EU. S jejich stroji je ovšem možné setkat se na řadě dalších míst. Aktualizovaný seznam vydala unie u příležitosti začátku letní letecké sezony.

„Všem českým občanům proto zásadně doporučujeme, aby se vyhnuli používání těchto leteckých společností, jelikož hrozí značná bezpečnostní rizika,“ uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Velká část leteckých společností uvedených na seznamu sídlí v Africe, zejména v Angole a Kongu. Další aerolinky jsou z Indonésie, Filipín nebo Kazachstánu. Částečný zákaz letů do Evropské unie platí také pro ukrajinskou společnost Ukrainian Mediterranean Airlines, výjimku má pouze jeden její stroj typu MD-83.

Černá listina vznikla poté, co v roce 2004 havarovalo na cestě do Francie letadlo egyptské společnosti Flash Air. Nehodu nepřežilo 148 francouzských turistů, kteří se vraceli z dovolené. „V případě, že si klient zakoupí letenku u prodejce na území EU a letecký přepravce je přiřazen na tuto černou listinu, je prodejce letenky či cestovní kancelář povinna nabídnout cestujícímu možnost vrácení peněz nebo přesměrování zdarma na jiný let,“ upozornil Okamura.