Turistická sezona začíná, vyrážejí i první cyklobusy

Praha – S příchodem jara a prvních teplých dnů začíná i turistická sezona. Na tratě tak vyjíždějí speciální autobusy a vlaky pro cyklisty. Turisty dopraví například do brdských lesů nebo na Okoř. Na některých nádražích otevírají ČD půjčovny kol, na různých místech České republiky jich bude fungovat celkem třicet. Cykloautobusy i cyklovlaky mohou cestující využívat až do října, a to jak o víkendech, tak i ve svátcích.

Okolí brdských lesů je oblíbeným turistickým cílem. Právě tam vozí cyklobus nadšence cyklosportu už osmou sezonu. Pětkrát denně vyjíždí z Dobřichovic, odkud navazuje na vlaky jak z Prahy, tak i od Berouna. Cyklobus je poměrně zvláštní autobus, který na normálních linkách nejezdí, protože má speciální úchyty a celá půlka busu je určena pro umístění kol. Každý rok přepraví téměř 2000 lidí.

Turistům, kteří se vydají na výlet směr Okoř, zase může pomoci speciální cyklovlak. I ten má jeden vůz uzpůsobený pro přepravu kol. Navíc se začátkem turistické sezony otevírají ČD půjčovny kol, na různých místech republiky jich bude fungovat celkem třicet. Hlavně v turisticky atraktivních oblastech, jako je například jižní Morava nebo jižní Čechy. Výhoda je v tom, že cestující může kolo vrátit jinde, než si ho vypůjčil.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)