Peníze na odškodnění vysokoškoláků vyhozených komunisty došly

Praha - Ministerstvu školství nestačí peníze, které dostalo od vlády na odškodnění bývalých vysokoškoláků vyloučených po roce 1948 z politických důvodů ze studia. Žádost jich poslalo skoro dvakrát tolik, než se očekávalo, a 748 z nich ministerstvo 100 tisíc korun přiznalo. Od vlády ale dostalo jen 50 milionů. Dodatečné peníze musí ministerstvo čerpat z vlastních rezerv.

O odškodnění mohou vyloučení studenti žádat od předloňského srpna až do konce příštího roku. „Původní předpoklad byl právě na těch 50 milionů, předpokládalo se, že se přihlásí tak 500 žadatelů,“ uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Odhad statistiků ale nevyšel. Řada bývalých vysokoškoláků o rehabilitaci požádala až teď. Počet žadatelů o odškodnění je tak skoro dvojnásobný.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Vylučovalo se třeba za nevhodný původ

Nejvíc bývalých vysokoškoláků, vyloučených z politických důvodů, kteří už dostali odškodnění, bylo z pražské právnické fakulty, Českého vysokého učení technického a Vysoké školy ekonomické. Celkem muselo vysoké školy opustit přes 10 tisíc studentů.

„KSČ si ještě nebyla tak jistá, aby vyhlásila přímo otevřenou politickou čistku, a tak to bylo zahaleno do roušky studijních prověrek,“ popsal historik Prokop Tomek.

Například u Jaromíra Bečky vadily buržoazní původ i záliba v buržoazní hře – byl reprezentantem v tenise. „Soudruh Kokeš se mě první otázkou z trestního práva zeptal, jestli si myslím, že naše lidově demokratické zřízení potřebuje takového právníka,“ podtrhl Bečka.

Josef Suchomel byl zase členem prozápadní organizace. „Já jsem byl v organizaci, která zrovna nebyla příjemná pro režim - americký ústav v Československu. To byla kulturní organizace,“ uvedl Suchomel. Ze školy ho vyhodili před poslední státnicí. Skončil jako dělník na jatkách, dostudovat mohl až po roce 1968.

Doklady studenta vyloučeného po roce 1948
Zdroj: ČT24