Soud nevyhověl exčlenům družstva Včela ve sporu s Vítkem

Praha - Exčlenové družstva se nedočkali zadostiučinění ve sporu s miliardářem Radovanem Vítkem. Pražský městský soud jim totiž nevyhověl. Bývalí družstevníci požadovali, aby přestala platit všechna rozhodnutí družstva od roku 1997, kdy Včelu převzal Vítek. Podle bývalých družstevníků je právě družstvo, které údajně nezákonně ovládl, základem podnikatelova rozsáhlého majetku. Podle nového vydání časopisu Týden plánují družstevníci odvolání.

Zástupkyně družstevníků Dagmar Zvěřinová svoji žalobu postavila na tom, že kroky provedené v družstvu od listopadu 1997 byly učiněny na podkladě neplatných stanov, které si nové vedení přizpůsobilo svým záměrům. Skupina bývalých členů družstva také požaduje od státu náhradu škody vyčíslenou na šest miliard korun a žádá o pomoc Evropskou komisi.

Dagmar Zvěřinová, zástupkyně družstevníků

„Soudím se od listopadu roku 2007 a tímto posledním usnesením jsem zcela rozzlobena. Velmi ostře rozhodnutí soudu napadneme.“

Vítek, který také díky majetku Včely vybudoval realitní skupinu Czech Property Investments, se dostal do povědomí veřejnosti mimo jiné rozvodovými tahanicemi. Jeho žena po něm podle posledních informací z loňského listopadu požaduje v rámci vyrovnání 20 miliard korun. Podnikatel přepsal majetek na svou matku.