Nečas proti státním maturitám - jsou prý zátěží pro učitele a buzerací pro studenty

Tábor - Volební lídr ODS Petr Nečas je proti současné podobě státní maturity. Podle něho by se měly zavést srovnávací zkoušky, které by byly zároveň vstupenkou na vysokou školu. Podle Nečase se státní maturity patrně zruší: „Považuje za vysoce pravděpodobné, že se vás státní maturita nebude týkat,“ pronesl dnes volební lídr občanských demokratů v diskusi se studenty Soukromého gymnázia Tábor. Jednotná zkouška je podle něho zatěžováním učitelů a buzerací studentů.

Státní maturita je podle Nečase špatně připravena. Zmínil se o tom, že by se mělo vše dít v papírové podobě, jako by bylo 19. století. Jediný rozdíl mezi Rakouskem-Uherskem a současností je ten, že tehdy by svážely testy bryčky nebo železnice, v současnosti by to byly dodávky, podotkl Nečas. 

Nečasem navrhované srovnávací zkoušky by měly být odlišné pro jednotlivé typy středních škol a mít také různé stupně obtížnosti. Nečas osobně soudí, že povinná by měla být matematika. 

Státní maturita byla v minulosti několikrát odložena. Podle současného zákona by se měla konat poprvé příští rok. Ministerstvo školství plánuje, že by maturity na některých školách mohly nahradit příjímací zkoušky už v roce 2011. Pro takový krok je například podnikohospodářská fakulta na Vysoké škole ekonomické v Praze nebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě. Obecně však české vysoké školy návrh ministerstva hodnotí spíše vlažně, a to právě kvůli kontroverzím, jež nové verze maturit vzbuzují. 

Střední školy mají možnost vyzkoušet si jednotnou maturitu už v květnu, na polovinu října pak ministerstvo chystá velkou generálku. „Přihlásilo se nám něco přes sto škol, ale samozřejmě ještě je brzy, takže očekáváme, že se jich přihlásí mnohem více,“ uvedla už dříve ministryně školství Miroslava Kopicová.

Vydáno pod