Obrana sáhne bývalým vojákům na výsluhy

Praha – Vojáci, kteří po odchodu z armády našli uplatnění ve státní službě, by měli od roku 2013 přijít o výsluhy. Ministerstvo obrany nechce, aby se vyplácely společně s klasickými výplatami. Podle deníku Právo by se mělo nové opatření týkat asi 2 500 lidí, což je zhruba třetina civilních zaměstnanců v armádě. Vojáci by ale o výsluhy neměli přijít definitivně, po odchodu ze státní služby by se jim měly naopak zhodnotit.

Ministerstvo chce zároveň zavést pravidla, která by měla zamezit zneužívání výsluh. V budoucnu se tak do nich zřejmě nebudou započítávat odměny. Už nyní platí, že se do výsluh ročně smějí započítat odměny jen ve výši dvojnásobku průměrné mzdy, řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Letos byly zdaněny výsluhy 15 procenty, což vyvolalo vlnu nevole. Zhruba tisícovka bývalých vojáků kvůli tomu podala na ministerstvo žalobu.

Ministr nevyloučil další propouštění

Obrana bude od ledna hospodařit s rozpočtem zhruba o 300 milionů nižším, než má k dispozici letos. V roce 2013 má mít téměř o pět miliard méně a v roce 2014 bude rozpočet resortu o další tři miliardy nižší. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) předem avizoval, že v příštím roce nechce vojákům snižovat platy. Ve všech dalších oblastech ale plánuje šetření.

Ministr nevyloučil další propouštění. Podle kuloárních informací by se stavy vojáků z povolání měly snížit o třetinu, tedy ze současných 24 000 na 16 000. Počty civilních zaměstnanců by mohly klesnout z 8 000 na 6 000.