Sedm odsouzených v kauze Berka podalo odvolání

Tábor – Kauza podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky nekončí, sedm z devíti odsouzených se totiž po vynesení rozsudku odvolalo. V kauze, která patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, bylo obviněno 12 lidí, tři z nich byli následně zproštěni obžaloby. Soudce udělil tresty v rozmezí od 6,5 do 9 let už včera dopoledne, odpoledne pak četl zdůvodnění rozsudku. To ale bylo tak rozsáhlé, že líčení pokračovalo ještě dnes dopoledne. Případ řešil Krajský soud v Táboře kvůli nezávislosti soudců.

Podle předsedy senátu Zdeňka Kučery se obžalovaní dopustili závažných trestných činů – k tomu stačilo, že byla jejich spolupráce sofistikovaná a zneužívali svého postavení. Navíc prý byly jejich činy konány ve prospěch zločinného spolčení, za což je také vyšší trestní sazba. Kučera si v odůvodnění rozsudku postěžoval na chaotičnost při shromažďování části spisů, nedostatky prý byly i při výběru soudních znalců nebo při domovních prohlídkách. Navíc mělo docházet k únikům informací do médií při přepisování odposlechů. 

Nejvyšší trest dostali za zločinné spolčení Jiří Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a také Vladislav Větrovec, který měl být hlavou skupiny. Všem třem také propadne majetek. Soud také zakázal Thonatovi na osm let výkon funkce insolvenčního správce a likvidátora a Větrovcovi, bývalému prorektorovi Vysoké školy Karla Engliše v Brně, na stejnou dobu zakázal výkon činnosti pro státní správu. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Zástupci konkurzního správce Petru Tuhému udělil soud osm let vězení, soudnímu znalci Martinu Jurenkovi sedm let a osm měsíců. Miroslava a Karel Melicharovi dostali za legalizace výnosů z trestné činnosti po osmi letech vězení. Zaměstnanec zpeněžování konkurzní podstaty Libor Kindl dostal 6,5 roku. Bez trestu odešla správkyně konkurzní podstaty Marta Čiháková, byla ale uznána vinnou. Čiháková podle soudu přenechávala řízení společností v konkurzu na Thonatovi a Tuhém. Nekontrolovala, jak s majetkem firem v úpadku nakládají, což soud označil za vědomou nedbalost. Soudní znalec Pavel Hlavatý, úředník Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Vladimír Šiša a Větrovcův kolega z vysoké školy Jan Harangozzo byli zproštěni obžaloby. 

Státní zástupkyně Daniela Smetanová už včera uvedla, že se proti osvobození tří obžalovaných odvolá. Proti nižším trestům pro odsouzené, než navrhovala, se zřejmě odvolávat nebude. Rozhodne se po doručení písemného vyhotovení rozsudku. „Tresty jsem navrhovala o něco vyšší, u každého zhruba o jeden až dva roky, ty změny nejsou tak výrazné,“ uvedla. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Olomouci.  

Obhájci si v úterý stěžovali na procesní postup a rychlost vynesení rozsudku bez nových závěrečných řečí a dokazování. Kučera uvedl, že senát neměl důvod při hlavním líčení opět otevřít dokazování, a proto byl hned na úvod vyhlášen rozsudek. Trestní řád podle něj nepamatuje na tak rozsáhlé kauzy a neukládá ani, po jak dlouhé době od posledního jednání opět otevřít dokazování. Navíc by obhájci měli možnost hledat procesní postupy, jak jednání zmařit. „Během celého řízení se prolíná snaha obhajoby využít veškerých procesních skulinek, aby jednání zmařila,“ řekl dnes novinářům Kučera.

Vydáno pod