Narkoman obviněný ze zneužívání nezletilé zproštěn viny

Olomouc - Krajský soud v Olomouci zprostil obžaloby Tomáše Krybuse z Kojetína na Přerovsku. Osmadvacetiletý narkoman měl několik měsíců zneužívat v té době čtrnáctiletou dívku. Navíc ji měl zásobovat pervitinem, na kterém se pak stala závislou. Krybus, který sám pervitin užívá dvanáct let, obvinění z obou trestných činů odmítal. Krybus se po vynesení rozsudku na místě vzdal práva na odvolání. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně si totiž ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Narkoman se s děvčetem seznámil během letních prázdnin v roce 2007. Dívka jej pak navštěvovala v Kojetíně. Střídavě u něj bydlela a přestala chodit do školy. Přestože podle obžaloby Krybus věděl, kolik je děvčeti let, začali spolu oba sexuálně žít. „Obžalovanému bylo kladeno za vinu, že od srpna roku 2007 do října 2007 nabízel a také aplikoval své nezletilé známé drogu pervitin a současně v té době s ní měl také souložit,“ uvedla tisková mluvčí Krajského soudu Olomouc Barbara Plchotová.

Podle Krybuse ale měla dívka zkušenosti s návykovými látkami ještě před tím, než se spolu seznámili. Sám jí prý drogu nedával. Tvrdil také, že pohlavní styk s ní měl až v době, kdy dovršila patnácti let. A soud mu uvěřil. Osvobozený Krybus i jeho obhájce byli po vynesení rozsudku spokojeni a vzdali se práva na odvolání. Soudce Vladimír Hendrych sice připustil, že se případ mohl odehrát tak, jak uvádí spis – jednoznačné důkazy pro to ale podle něho neexistují.

Výpověď dívky, na které obžaloba stavěla především, soud označil za nevěrohodnou. Její osobnost je totiž silně poškozená užíváním drog. „Soud si vyžádal psychologické a psychiatrické posudky na poškozenou a z těchto posudků máme za prokázané, že věrohodnost poškozené je velmi nízká a z toho důvodu nebylo možné obžalovaného odsoudit,“ potvrdila mluvčí Barbara Plchotová.

  • Krybus u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155840.jpg
  • Soud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155841.jpg
Vydáno pod