Čeští politici hodnotí odzbrojovací smlouvu vesměs pozitivně

Praha - Český prezident Václav Klaus považuje novou rusko-americkou smlouvu za významnější krok k jadernému odzbrojení, než původně očekával. Uvedl to po setkání s lídry USA a Ruska Barackem Obamou a Dmitrijem Medvěděvem. Klaus reagoval na svůj úterní článek pro Mladou frontu Dnes, ve kterém nechtěl dokument označovat za „odzbrojovací revoluci“. Při psaní se mu tento výrok zdál vtipný, ale dnes by si jej prý odpustil. „Myslím, že je to větší smlouva, než jsme si do jisté míry mysleli,“ zdůraznil český prezident.

Podpis dohody byl podle Klause věcí mimořádnou a věcí mimořádně úspěšnou, ke které i Česko dalo svůj malý příspěvek. Oba prezidenti podle něj velmi ocenili pražskou atmosféru. „Určitě to přispělo k dalšímu posílení našich vzájemných vztahů,“ poznamenal.

Také premiér Jan Fischer po podpisu smlouvy uvedl, že má dokument velký význam pro soužití obou velmocí i pro celý svět. „Nepochybně význam to velký má. Jakkoliv se analytické komentáře rozcházejí a vždy to někdo považuje za nedostatečné, někdo za odklízení starých zbraní. Takový názor nesdílím,“ poznamenal český premiér. Podle něj je důležité i to, že si Dmitrij Medvěděv a Barack Obama vybrali k podpisu Prahu, nic to ale nemění na tom, že Česko je součástí Severoatlantické aliance.

Prohlášení prezidenta Václava Klause (zdroj: ČT24)

Obamovu iniciativu směřující ke světu bez jaderných zbraní musí podle Fischera prověřit čas. „Expektace se mohou či nemusí vyplnit. Je to z americké strany výrazný krok a uvidíme také dál, jak ho bude vnímat celá planeta,“ dodal premiér.

Nečas skeptik, Paroubek optimista

Podpisu byl přítomen i volební lídr ODS a místopředseda strany Petr Nečas. „Logika je podle mého názoru v tom, že prezident Obama v Praze před rokem vyhlásil protijadernou iniciativu, tak zřejmě chce v této logice uzavřít tuto smlouvu tady v Praze,“ podotkl Nečas. Praha se podle něj zviditelní jen na pár hodin. „Že by to mělo nějaký trvalejší charakter, to myslím, že ne,“ dodal lídr ODS. Připomněl, že i po dnes dohodnutém snížení jaderných arsenálů mají obě velmoci kapacitu několikanásobně zlikvidovat život na planetě. „Ale obecně je pozitivní zpráva, že je jaderných zbraní méně,“ podotkl Nečas.

Připomněl ale také, že demokracii a svobodu západního světa, kam nyní patří i Česko, mimo jiné umožnila myšlenka jaderného odstrašení. Z tohoto úhlu pohledu je Nečas poněkud skeptický k Obamovým slovům o tom, že takový koncept je přežitek. „Kdyby tady nebyly autoritativní režimy, které se snaží získat jaderné zbraně, bylo by to hezké, ale obávám se, že takto bezpečný svět ještě není a nebude,“ poznamenal lídr ODS.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek Nečasovu skepsi nesdílí. „Nevím, jestli je to přelom. Ale určitě je to výborná věc. Jakékoliv zmírnění napětí je výborná věc pro Evropu i pro svět,“ řekl Paroubek novinářům. Obamovu politiku nazval prý už před rokem bez jakéhokoliv ostnu idealistickou. „Myslím, že přinesla ovoce, a z druhé strany musím také ocenit realismus Rusů. To je myslím věcný přístup a ukazuje se, že současní vládcové Ruska Medvěděv a Putin jsou realističtí politici,“ dodal šéf nejsilnější české opoziční strany.