Klaus se na Hradě rozloučil s kardinálem Vlkem

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes na Pražském hradě rozloučil s emeritním arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem. Oba muži spolu mluvili především o sobotním uvedení dosavadního královéhradeckého biskupa Dominika Duky do úřadu pražského arcibiskupa. Debata ale byla i o svatovítské katedrále, o kterou se zajímali i prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv. Ruský prezident si katedrálu prohlédl ve středu v noci, podle Klause také fotografoval. Posledními Obamovými slovy na schodech Hradu bylo podle Klause přání, aby se podařila Dukova sobotní intronizace.

Po přijetí na Hradě se prezident s Vlkem přemístili do kapitulní knihovny Mladotova domu, kde zahájili výstavu fotografií z návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice loni v září. Zájemci zde mohou vidět třicet velkoformátových fotografií olomouckého fotografa Filipa Kotka. Zahájení výstavy se zúčastnil i Duka. Prezident také připomněl, že mnohá klišé o české společnosti a o tom, jak uvažují Češi, se při návštěvě papeže ukázala jako lichá: „Návštěva papeže Benedikta XVI. ukázala, že to s námi není tak špatné.“

Šéf hradního protokolu obdržel papežský Řád sv. Řehoře Velikého

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt pak od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera převzal papežský Řád sv. Řehoře Velikého, který obdržel od Benedikta XVI. za organizaci jeho návštěvy v Česku. „Řád pro mě osobně představuje pouto s církví a se Svatým otcem, je to pouto s osobností, které si nesmírně vážím, s autoritou, které je možné pozorně naslouchat a nechat se inspirovat,“ řekl Forejt, který je sám věřící. Za organizaci papežské návštěvy i návštěvy obou prezidentů mu poděkoval i Klaus.

Vlk se úřadu pražského arcibiskupa ujal 1. června 1991. Jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. letos v únoru a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Duku.

Jindřich Forejt
Zdroj: ČT24