Koalice s ČSSD? Bez poplatků, s daňovou progresí a 13. důchodem

Praha - Vedení sociální demokracie po poradě s krajskými volebními lídry podmínilo vstup ČSSD do vládní koalice zrušením poplatků ve zdravotnictví, vyplacením 2 400 korun seniorům, daňovou progresí, přijetím protikorupčního balíčku a zároveň snížením tempa zadlužování země. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle lídra ODS Petra Nečase jsou tyto podmínky tak striktní, že jediným potenciálním partnerem socialistů mohou být jen komunisté.

„ČSSD se zavazuje, že nebude součástí budoucí vlády, jejíž vládní prohlášení nebude obsahovat výše uvedené podmínky,“ slíbil šéf nejsilnější opoziční strany voličům. Nečas z toho vyvozuje, že ČSSD a její předseda Paroubek otevřeně sdělili, že jejich jediným potenciálním koaličním partnerem je KSČM. „Podle dosavadních postojů ostatních demokratických politických stran je jasné, že žádná z nich nemůže akceptovat všech pět podmínek ČSSD pro případnou koaliční spolupráci, aniž by popřela své dřívější názory,“ tvrdí Nečas. Paroubek je však přesvědčen, že když sociální demokracie vyhraje volby, nebude mít o koaliční partnery nouzi.

ČSSD zvýší výdaje, deficit však sníží

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Zrušení poplatků ve zdravotnictví, obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a vrácení mateřské na loňskou úroveň zatíží podle Paroubka státní rozpočet 9,5 miliardy korun a jednorázový příspěvek důchodcům šesti miliardami korun.

Naproti tomu by podle šéfa ČSSD obnovení daňové progrese, zvýšení daně z příjmů právnických osob o dvě procenta, zvýšení dividendy ČEZ, daní na tvrdý alkohol a tabák a omezení daňových úniků u pohonných hmot mělo do rozpočtu přinést 41 miliard korun. Aukční zadávání veřejných zakázek, audity výdajů ministerstev, cenová revize uzavřených smluv a zvýšení efektivity systému zdravotních pojišťoven by mělo snížit deficit o dalších 29 miliard korun. Celkem tedy ČSSD podle Paroubka do rozpočtu přivede 70 miliard korun a k tomu počítá navíc s daňovými příjmy v souvislosti s očekávaným růstem HDP.

Sociální demokraté budou podle svého šéfa také požadovat, aby budoucí vláda do jednoho roku zavedla veřejně přístupná elektronická výběrová řízení s cenou jako jediným kritériem. Obnovit také chtějí státní kontrolu a regulaci cen a monopolů. „ČSSD se zavazuje prověřit oprávněnost cen elektrické energie, plynu, vodného a stočného a vytvořit podmínky pro snížení cen bankovních poplatků a telekomunikačních služeb,“ uvedl její předseda.

Logo firmy ČEZ
Zdroj: ČT24