Air Force One se nad Prahou jen tak neobjeví

Praha - Praha za poslední dva roky hostila amerického prezidenta už potřetí. I to dokazuje, že Česko hrálo na světové scéně nebývale důležitou roli. Za poslední dva roky se tu vystřídalo hned několik špiček americké politiky. Dnešním odletem Baracka Obamy z ruzyňského letiště tato doba ale podle všeho končí.

V roce 1990 Praha poprvé zažila slávu i problémy související s návštěvou amerického prezidenta. Od té doby českou metropoli navštívil každý z amerických prezidentů. Zlatá éra přišla především v posledních dvou letech. Takový nálet špiček americké administrativy nezažilo žádné jiné město.  

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)


Nejdřív do Česka zavítal George Bush, aby lobboval za radar. Loni v dubnu pak přijel jeho nástupce Barack Obama a opatrně naznačil, že všechno bude jinak. Po něm následovala návštěva viceprezidenta Joea Bidena. Po roce se americký prezident Barack Obama do české metropole vrátil podruhé. Udělal tak z Prahy symbol jaderného odzbrojení. 

Česko ale může Spojeným státům nabídnout víc než jen Hradčany. Exprezident Václav Havel říká: „Hodně záleží na nás samotných, abychom dali najevo, že nemusíme nabízet pouze Hradčany.“ 

Od Baracka Obamy zaznívala v Praze nejčastěji zmínka o větší angažovanosti v zahraničních misích. Prezident Václav Klaus mu slíbil posílení českého kontingentu. Ale taky vysvětlil šéfovi Bílého domu úskalí domácí politiky. „Poslanecká sněmovna před volbami nemá sílu, aby cokoliv schválila, čemuž on dobře rozuměl,“ řekl Klaus. 

Premiér Jan Fischer se případným změnám nebrání: „Možná přijdeme jako vláda s rekonfigurovaným návrhem ne co do počtu, ale co do struktury, a posílíme spíš podíl instruktorů čili těch trénujících osob než té vojenské části.“ 

Česko tak dnes už není předmětem velmocenských hrátek o radar a rakety. Jeho význam odpovídá velikosti. A s tím se pojí, že Air Force One se nad Prahou hned tak zase neozve.

  • George Bush starší v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1563/156276.jpg
  • Bill Clinton a Václav Havel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1563/156277.jpg
  • George Bush a Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1563/156278.jpg