Státní smutek v Česku: Vlajky na půl žerdi, minuta ticha a zavřená kasina

Praha - Státní smutek, který má být v Česku vyhlášen v den pohřbu obětí nehody letadla s prezidentem Lechem Kaczyńským, bude znamenat vyvěšení státních vlajek na půl žerdi a minutu ticha. Zavřena by měla být kasina a organizátoři by měli zvážit pořádání veřejných akcí. Vláda zřejmě přijme příslušné usnesení v úterý na mimořádném jednání. Dohodl se s ní na tom prezident Václav Klaus. Pohřeb by se měl konat v sobotu. V Praze proběhne i mše za oběti neštěstí. V pátek dopoledne ji bude v katedrále svatého Víta sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka.

Podle informací ministerstva zahraničí kabinet patrně vyzve občany k minutě ticha v pravé poledne a rozhodne o tom, aby vlajky na vládních a dalších úředních budovách byly na půl žerdi. Zároveň organizátorům veřejných a kulturních akcí doporučí, aby zvážili konání svých akcí. Ministr zahraničí Jan Kohout úterní jednání vlády povede, premiér Jan Fischer je ve Spojených státech.

„Státní smutek je záležitost v podstatě zvyková. Nikdo jej nezpochybňuje, ale velkou právní úpravu nemá,“ vysvětlil Jan Bárta z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Podle šéfa protokolu Pražského hradu Jindřicha Forejta by bylo správné chystanou pietu v ČR označovat za „Den smutku“. „Den smutku bude znamenat, že v poledne bude minuta ticha. Česká veřejnost tak bude mít možnost uctít památku obětí touto formou a na veřejných budovách budou staženy státní vlajky na půl žerdi,“ vysvětlil Forejt.

Státní smutek v Česku (zdroj: ČT24)

V září 2001, kdy byl v Česku vyhlášen státní smutek za oběti teroristických útoků v USA, vláda například doporučila fyzickým a právnickým osobám, aby zvážily konání veřejných akcí, které by mohly narušit jeho důstojný průběh.

Polsko truchlí, přišlo o elitu národa

V Polsku je vyhlášen státní smutek po celý týden, skončit má v sobotu. Nekonají se žádné kulturní ani sportovní akce, změněno je vysílání médií. Polský prezident s manželkou a téměř stovka dalších pasažérů stroje, mezi nimi mnozí polští politici a velitelé armády, zahynuli při nepodařeném přistání vládního speciálu na letišti u západoruského Smolensku. Polští představitelé letěli na pietní obřad do Katyně.

10.04.
Zdroj: ČT24