Topolánek odchází, Bém a Langer post uhájili

Praha - Mirek Topolánek dnes na zasedání výkonné rady ODS oficiálně opustil post šéfa občanských demokratů. Rada posvětila Petra Nečase jako hlavního lídra strany. V čele ODS bude až do řádného volebního kongresu. Primátor Prahy Pavel Bém i volební manažer ODS Ivan Langer zároveň ve veřejném hlasování obhájili svůj post v čele volebních kandidátek. Jejich odvolání neúspěšně navrhl hned v úvodu jednání výkonné rady Mirek Topolánek, který chtěl, aby se o návrhu hlasovalo tajně. Asi po hodině a čtvrt pak jednání beze slova opustil a odjel na další schůzku.

„Výkonná rada ODS vyjádřila poděkování Mirku Topolánkovi za významných osm let práce pro ODS v roli předsedy. Vyzvedla zároveň, že s jednou výjimkou dovedl stranu ke všem vítězným volbám,“ řekl po jednání Nečas. Topolánek ale podle něj povede delegaci ODS, která pojede do Polska na pohřeb Lecha Kaczyńského a dalších obětí leteckého neštěstí. O jeho dalším působení ve straně se podle Nečase rozhodne později: „Já bych panu Topolánkovi nechal čas pro nadechnutí. Určitě se bude v tuto chvíli chtít věnovat sám sobě, své rodině a určitě najdeme způsob vzájemné komunikace pro budoucnost.“

Nečas se stal prvním mužem občanských demokratů po více než 11 letech v nejužším vedení strany. O nejvyšší pozici ve straně už jednou usiloval, v roce 2002 po odchodu Václava Klause ale těsně prohrál právě s Topolánkem. Je mu sice na jednu stranu vytýkán nedostatek charismatu a přirozeného „vůdcovství“, na druhou stranu má ale image politika, který není spojen s žádným korupčním skandálem. Jeho konzervativní postoje by navíc mohly k ODS přivést zpátky voliče, kteří přešli k TOP 09. Má také korektní vztahy s prezidentem Václavem Klausem, který se s ODS rozešel kvůli nesouhlasu s politikou Topolánkova vedení.

Langer: Začíná horká volební kampaň, která povede k vítězství ODS

Pro vyškrtnutí Pavla Béma a Ivana Langera z kandidátky hlasovali členové výkonné rady veřejně. Langer dostal 15 hlasů, Bém žádný. „Já jsem profesionál, svoji práci se snažím dělat maximálně profesionálně po celou dobu, co jsem v politice. Jsem také workoholik, takže mi mezní situace vyhovují, protože mě motivují, abych dělal ještě víc… Také vím, že je nutné dnes a denně skládat účty z toho, co děláte,“ řekl po jednání výkonné rady Langer. Zároveň upozornil, že 15. dubna začíná horká volební kampaň ODS, která stranu dovede k vítězství. „Myslím, že zvítězil rozum, konec konců tomu nasvědčoval i průběh výkonné rady,“ dodal Bém.

Ivan Langer není u veřejnosti příliš populární. Známý je například jeho odposlechnutý rozhovor během prezidentské volby, kdy šéfovi Strany zelených připomínal, jaká špinavá hra kolem volby byla. Jeho jméno se objevovalo i v souvislosti s policejním spisem Krakatice. 

U občanů si výrazně pohoršil i kdysi oblíbený politik Pavel Bém. Vedle projektu pražské Opencard i podporou kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Langer a Bém byli ještě před lety označováni za stranické korunní prince. O obou se mluvilo jako o možných nástupcích Václava Klause. Během let se ale objevili v celé řadě sporných kauz a ve straně si vytvořili spoustu nepřátel. Za snahou o odvolání Langera i Béma ale nemusí být jen úsilí očistit stranu, ale i boj o vliv a vyřizování účtů.

Volební strany budou mít možnost odvolat kandidáty do 48 hodin před zahájením voleb. Odvolané už ale strany nahradit nemohou, možnost doplňovat volební soupisku skončila 29. března.

Kdo je Petr Nečas?

Petr Nečas se narodil 19. listopadu 1964 v Uherském Hradišti. Vystudoval fyziku na dnešní Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 1988 do roku 1992 pracoval jako výzkumný a vývojový pracovník v Tesle Rožnov. Do ODS vstoupil krátce po jejím vzniku v říjnu 1991 a je nejvýraznějším představitelem jejího křesťansko-konzervativního křídla. Je ženatý a má čtyři děti.

Do parlamentních lavic zasedl v roce 1992. Tehdy se stal členem zahraničního výboru a zaměřil se na otázky NATO a obrany. V letech 1995 až 1996 byl prvním náměstkem ministra obrany. V květnu 1997 nejprve přijal a vzápětí z rodinných důvodů odmítl místo ministra vnitra. Tato váhavost mu poté byla často připomínána – zejména jeho vystoupení, kdy slíbil, že je připraven přinést do fungování ministerstva vitalitu a energii a prohlásil: „Buďto se na této funkci jako politik udělám, anebo se na ní prostě oddělám.“

V roce 1998 se začal vedle obrany zabývat i sociální problematikou – podle jeho slov to bylo na žádost tehdejšího předsedy Václava Klause, neboť v ODS byl po odchodu části straníků do Unie svobody nedostatek odborníků na tuto oblast. V roce 1999 se poprvé stal členem nejužšího vedení ODS a udržel se v něm až dodnes. V prosinci 2002 usiloval i o místo šéfa ODS, prohrál ale s Mirkem Topolánkem. Ve druhém kole voleb tehdy získal 168 hlasů, pro Topolánka hlasovalo 179 delegátů.

Jako ministr nastartoval penzijní reformu

Po kongresu v roce 2004 byl dva roky prvním místopředsedou strany, pozici druhého muže ve straně ale v roce 2006 musel přenechat pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Od září 2006 do května 2009 byl ministrem práce a sociálních věcí a současně místopředsedou v obou vládách Mirka Topolánka. Jako ministr prosadil především výrazné změny v celém sociálním systému a nastartoval penzijní reformu.