Děti asi budou muset mít vlastní pasy

Praha - Děti asi budou muset mít vlastní cestovní doklady. Skončí praxe, podle které si je mohou nechat zapisovat rodiče do svých pasů. Novelu zákona o cestovních dokladech dnes schválila ve zrychleném řízení sněmovna. Vláda předlohou reagovala na nařízení Evropského parlamentu, který zavádí zásadu „jedna osoba - jeden pas“. Nyní ji posoudí Senát.

Podle předlohy by úřady přestaly zapisovat děti do cestovních dokladů rodičů k 1. červenci 2011. Od tohoto data by děti měly mít už po svém narození nárok na vydání vlastního elektronického občanského průkazu. Dřívější zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů by přestaly platit koncem června 2012. V mezidobí by děti ještě mohly překročit hranice bez vlastního cestovního dokladu, a to v doprovodu rodiče, v jehož pasu by byly zapsány. Zásada „jedna osoba - jeden pas“ je dodatečným bezpečnostním opatřením a má dětem poskytovat další ochranu.

V současné době lze do cestovních dokladů rodičů zapsat děti mladší deseti let. Zápis obsahuje jméno a příjmení, datum narození a pohlaví dítěte. Zapsané děti pak mohou s rodiči překračovat státní hranice bez vlastního cestovního dokladu.

Novela se zabývá i odepřením vydání pasu a odebíráním cestovního dokladu lidem čelícím trestnímu řízení. Nyní o tom rozhoduje správní orgán, po přijetí předlohy do procesu vstoupí soud. Lidé se budou moci proti jeho verdiktu odvolat.

Vydáno pod