Provozovatel baru a neobsloužení Romové se u soudu usmířili

Olomouc - Dlouholetý spor mezi provozovatelem ostravského baru Jiřím Odzincem a třemi Romy, které barmani před necelými devíti lety odmítli obsloužit, skončil smírem. Obě strany se dnes u vrchního soudu dohodly, že Odzinec každému z Romů zaplatí jako odškodné dalších 20 tisíc korun v měsíčních splátkách a uhradí část nákladů soudního řízení. Už v minulosti jim soud pravomocně přiznal odškodné 5 tisíc korun a omluvu. Provozovatel baru už dříve připustil, že jinou možnost zřejmě nemá.

Trojici Romů odmítl personál baru v roce 2001 nalít proto, že nemají klubové karty a do podniku se bez nich nesmí. Avšak nedlouho poté co odešli, podnik navštívili jejich neromští známí. Tito lidé žádné karty neměli, ale číšníci je již bez problémů obsloužili.

Kompromis ve výši 25 tisíc korun

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Majitel baru Jiří Ozdinec považuje celou situaci za nedorozumění, přesto se ale případ dostal před soud, kde už padlo několik rozsudků. V roce 2005 dostal majitel baru nařízeno zaplatit každému z Romů odškodné 50 tisíc korun. O dva roky později ale částka klesla na 5 000 pro každého.