Sněmovnou prošel protikorupční balíček, kutnohorská univerzita ne

Praha – Druhým dnem dnes pokračovala dubnová schůze Poslanecké sněmovny, která je předposlední před květnovými parlamentními volbami. Poslanci ve třetím čtení schválili novelu zákona o zdravotnických prostředcích, která zpřísňuje pravidla pro jejich používání. Zákonodárci zároveň odmítli odškodné lidem, kteří za komunismu přišli z politických důvodů o práci. Sněmovna schválila vládní návrh nového zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, který mimo jiné upravuje pravidla tendrů na dopravní obslužnost, které vyhlašují kraje nebo stát. Poslanci se postavili proti zřízení Královské univerzity v Kutné Hoře. Vznik školy inicioval středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Do závěrečného schvalování poslala sněmovna i vládní protikorupční balíček, který by měl mimo jiné zavést institut korunního svědka.

Sněmovnou také prošla novela regulující hazard. Obcím a městům ponechala právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a podobných her. Více zde.

Novela zákona o zdravotnických prostředcích nově definuje některé pomůcky užívané ve zdravotnictví a stanovuje pravidla pro klinické zkoušky. Mezi pomůcky a prostředky se řadí například kyčelní klouby, náplasti, kardiostimulátory nebo umělé chlopně. Novela zároveň převádí některé kompetence v oblasti klinických zkoušek z ministerstva zdravotnictví na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Cílem bylo zajistit, aby byla zdravotní péče poskytována kvalitními zdravotnickými prostředky,“ řekla poslancům ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Normu nyní posoudí Senát. Směrnice měla být podle EU přijata nejpozději do prosince. Jurásková při projednávání prvního čtení v září poslance upozornila, že Evropská komise už zahájila první kroky v řízení proti ČR.

Poslanci zamítli návrh na finanční odškodnění lidem, kteří z politických důvodů dostali za komunistického režimu výpověď ze zaměstnání. I když návrh předložili zástupci ODS a ČSSD, většina občanských demokratů návrh nepodpořila. Již dříve to zdůvodňovali zvýšením rozpočtových výdajů v době ekonomické krize, navíc se jim nepodařilo prosadit, aby se odškodnění netýkalo členů KSČ. Odškodnění mělo být příspěvkem k důchodu až do výše  2 500 korun měsíčně, pro státní rozpočet by to představovalo výdaje ve výši do 100 milionů korun ročně. Pro návrh nakonec hlasovalo 76 ze 165 přítomných poslanců, k přijetí chybělo sedm hlasů. Proti byli jen čtyři poslanci, většina členů dolní komory se hlasování zdržela. Pro návrh hlasovali sociální demokraté, lidovci a osm občanských demokratů.

Poslanci se také postavili proti zřízení Královské univerzity v Kutné Hoře. Vznik školy inicioval středočeský hejtman David Rath (ČSSD), škola měla být zaměřena hlavně na bakalářské obory. Pro návrh ale zvedla ruku pouze ČSSD a asi polovina komunistů. Ke schválení jim chybělo 13 hlasů. Proti hlasovala ODS, lidovci, zelení, část komunistů a také nezařazení poslanci s výjimkou Olgy Zubové. O založení školy usilovalo vedení Středočeského kraje. Jeho představitelé chtěli transformovat pět vyšších odborných škol v univerzitní fakulty. Měla mezi nimi být mimo jiné fakulta humanitárních věd a umění v Kutné Hoře, fakulta hotelnictví, cestovního ruchu a gastronomie v Poděbradech, fakulta sociálních studií v Mladé Boleslavi nebo fakulta zdravotnická, medicínských technologií a farmacie v Příbrami. Oficiálním sídlem školy měla být jezuitská kolej v Kutné Hoře.

Poslanci naopak podpořili vládní návrh nového zákona o veřejných službách v přepravě cestujících. Zákon kromě jiného upravuje pravidla tendrů na dopravní obslužnost, které vyhlašují kraje nebo stát. Stanoví také standardy kvality autobusů i vlaků. Páteří veřejné dopravy má být podle navrhovatelů železnice, z čehož musí vycházet plánování ostatních druhů dopravy. Zákon se týká pouze dopravy, kterou si objednává stát nebo samospráva a která je hrazena z veřejných zdrojů. Tito zadavatelé budou mít právo například stanovit nejvyšší průměrné stáří vozového parku dopravce. Vlaky i autobusy budou podle návrhu také muset mít hlasové zařízení pro informování cestujících.

Autobusy budou muset mít podle schváleného zákona označení cílové zastávky, a to takové, aby bylo vidět i v noci. Zmizí naopak povinnost označovat je názvem výchozí zastávky. Další pravidla se týkají například přepravy dětských kočárků, míst pro cestující se zdravotním postižením, míst pro vodicí psy, stanoveného poměru bezbariérových vozidel nebo stáří vozů.

Poslanci dnes také požádali vládu, aby v Moravskoslezském kraji provedla zdravotnická preventivní opatření pro nejmenší děti a mládež. Kraj se totiž dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším. Poslanecká sněmovna naopak podpořila návrh, aby se součástí navrhovaných opatření stala analýza identifikující vliv jednotlivých znečišťovatelů a aby součástí opatření byl i projekt sledující vliv kvality ovzduší na zdravotní stav populace. Vláda by měla také předloženou zprávu doplnit o indikátory, jimiž bude vyhodnocovat účinnost uplatněných opatření.

Sněmovna dnes poslala do závěrečného schvalování vládní protikorupční balíček, který by měl mimo jiné zavést institut korunního svědka. Není ale jisté, zda návrh kvůli rozporům a v čase zbývajícím do voleb přijme. Ministr vnitra a pražský volební lídr ČSSD Martin Pecina však chce návrh protlačit i za cenu ústupků. Například KSČM svou podporu podmínila začleněním svého návrhu na zavedení majetkových přiznání pro lidi s majetkem nad deset milionů korun. Jeroným Tejc (ČSSD) to ale označil za přílepek, který by zhoršil šance zákona na přijetí. Tejc naopak navrhl, aby o tom, který z obviněných by se mohl stát korunním svědkem a zaručit si tak beztrestnost, rozhodoval buď žalobce se souhlasem nejvyššího státního zástupce, anebo soudce, podobně jako při povolování odposlechů nebo domovních prohlídek.

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) zase navrhl z balíčku odstranit úpravu agenta provokatéra, podle něj odporuje rozhodnutím Ústavního soudu. Navrhl zrušit také novelu daňového řádu, která by podle něj umožnila libovolný přístup policistů do daňových přiznání. „Toto je opravdu jenom snaha špiclovat,“ prohlásil. Pecina namítl, že smyslem této úpravy je pouze zachovat současný stav.

Aby se protikorupční balíček stihl projednat do voleb, chce ČSSD navrhnout ještě mimořádné jednání sněmovny. Poslanci by na schůzi podle představ ČSSD také vyslechli bývalého policistu Karla Tichého ohledně spisu Krakatice.

  • Kardiostimulátor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1341/134090.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1103/110237.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64027.jpg
  • Ilustrační foto autor: SOR, zdroj: www.sor.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1535/153422.jpg
  • Smogová vrstva nad Brnem autor: ČHMÚ, zdroj: ČHMÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1419/141858.jpg
  • Korupce autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1153.jpg