Radnice obcí na Blanensku nakoupily alkoholtestery

Letovice (Blanensko) – Radnice čtyř obcí na severu Blanenska nakoupily pro policii přístroje, které mohou odhalit zbytky alkoholu v dechu. Alkoholtestery přišly obecní rozpočty celkem na 40 tisíc korun, informovala policejní mluvčí Iva Šebková. Policisté se nyní chystají na častější kontroly řidičů v oblasti, vydají se i na státní silnici I/43 z Brna do Svitav, která je kvůli častým nehodám v regionu známá jako silnice smrti. Kontrolovat budou také mladé lidi v restauracích a na diskotékách.

Podle Šebkové je to na jižní Moravě první případ, kdy se obce složily na nákup měřičů alkoholu pro policii. Nákup připravily Letovice, Svitávka, Velké Opatovice a Olešnice. Letovická radnice především chce, aby policie kontrolovala řidiče na silnici I/43. Věří, že se na ní odhalováním opilých řidičů podaří snížit počet nehod. Letos při nich totiž zahynulo již deset lidí.

Zbylé tři radnice především chtějí, aby policie častěji kontrolovala mladistvé v restauracích a diskotékách. Problémy s podnapilými mladými lidmi mají především Velké Opatovice. „Před týdnem jsme tam řešili případ dvou opilých mladíků, kteří budili pohoršení,“ upozornila policejní mluvčí.