Česko zvažuje, kdy vrátit do Libye velvyslance

Praha – Ministerstvo zahraničí začne řešit, kdy by se do Tripolisu mohl vrátit český velvyslanec v Libyi Josef Koutský. Kvůli nepokojům a hrozícímu nebezpečí tam v únoru uzavřel českou diplomatickou misi a odjel do Prahy. Kromě otázky návratu velvyslance se bude česká diplomacie zabývat další strategií působení v Libyi. Diplomaté o tom budou hovořit i příští týden na poradě velvyslanců v pražském ústředí v Černínském paláci.

Libyjští povstalci proti režimu Muammara Kaddáfího se dostali do Tripolisu, ale boje stále pokračují. Přechodnou vládu rebelů už některé státy světa uznaly, Česko k nim zatím nepatří. Libyjští diplomaté působící v Praze k tomu českou vládu vyzvali. Česká diplomacie nicméně v úterý uvítala úspěchy libyjských povstalců a vyzvala Kaddáfího k ukončení vojenských operací a k tomu, aby se vzdal funkce. Vyjádřila též naději, že krveprolití v Libyi brzy skončí.

„Česká republika vítá poslední úspěchy povstání libyjského národa a jejich spojenců a vyjadřuje naději, že prolévání krve v Libyi již brzy skončí,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česko je podle něj připraveno nabídnout své zkušenosti s přechodem k demokratickému systému vládnutí a rozvíjet vztahy s Přechodnou národní radou Libye.

Do Libye zamíří neziskovky i firmy

Ministerstvo rovněž připravuje projekty transformační spolupráce v Libyi, Tunisku a Egyptě. Výběrové řízení na projekty neziskových společností skončilo ve středu. Česká republika doufá, že nová libyjská vláda zahájí dialog vedoucí k ekonomickým i politickým reformám, ustavení vlády práva a respektu k lidským právům a základním svobodám.

Odpůrci Kaddáfího režimu se v posledních dnech dostali do hlavního města a dobyli jeho pevnost. Nyní znepřátelené strany občanské války bojují ve městě Sabhá i v metropoli Tripolisu. Jiholibyjské město Sabhá je výchozím bodem pro cestu do afrických států a podle některých zdrojů by sem Kaddáfí po pádu pevnosti mohl směřovat.

Vydáno pod