Klaus pojede na pohřeb Kaczyńského vlakem, Obama nedorazí

Praha - Prezident Václav Klaus pojede v neděli do Krakova na pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženy Marie vlakem a také autem. Klause doprovodí jeho manželka Livia, premiér Jan Fischer a nový pražský arcibiskup Dominik Duka. Důvodem je uzavření leteckého prostoru nad Českem, které potrvá do neděle do 12 hodin. Komplikace v letecké dopravě nejen v Česku způsobil oblak sopečného prachu z Islandu. Kvůli tomu musel svoji účast na pohřbu zrušit i americký prezident Barack Obama nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Česká delegace vyjede v 6:11 z hlavního nádraží. Podle dostupných informací by po příjezdu do Bohumína měla z vlaku vystoupit a zbytek cesty dojet autem. Prezidentský pár, premiér a pražský arcibiskup mají rezervaci ve vagonu první třídy a žádné speciální požadavky údajně nemají.

V Česku nesmějí letadla létat nejméně do nedělního poledne. Klaus a Fischer jsou těmi z mála zahraničních politiků, jejichž účast na pohřbu je kvůli nevelké vzdálenosti jistá. Vzdušný prostor nad střední a severní Evropou totiž paralyzuje prach, který vychrlila sopka na Islandu a přivál ho sem vítr. Do Krakova se chystá také bývalý lídr ODS Mirek Topolánek a europoslanec této strany Jan Zahradil. Pojedou autem.

Obama musel účast odřeknout

Na smuteční obřad v Krakově na jihu Polska přitom mají přijet desítky hlav států z celého světa. Americký prezident Barack Obama, který se chtěl pohřbu zúčastnit, musel kvůli mraku sopečného popela nad Evropou účast zrušit. Stejně se rozhodli i jiní politici - například jihokorejský premiér nebo šéf indické diplomacie. Neměli by se totiž do Krakova jak dostat.

Hrad kvůli sopečnému prachu ve vzduchu zrušil cestu prezidenta Klause do Lotyšska. Měl tam odletět v pondělí, kvůli bezpečnosti se hledá nový termín.