Prorodinný balíček už poslanci nestihnou projednat, spadne pod stůl

Praha - Už rok leží ve sněmovně takzvaný prorodinný balíček. Měl umožnit třeba vzájemné sousedské hlídání či otcovskou dovolenou. Jenže poslanci se na jeho znění nebyli schopni dohodnout - a do voleb se to už nestihne. Tím pádem novela padá pod stůl. Přitom problém, kam s dítětem, když jsou mateřské školky přeplněné, je stále palčivý.

Prorodinný balíček měl podpořit zakládání firemních školek, otcové mohli strávit týden s novorozeným dítětem na placené otcovské dovolené, nebo měl zavést takzvané sousedské hlídání. 

Během roku poslanci schválili desítky jiných zákonů. Došlo třeba i na zahrádkáře. Na rodiny s dětmi ale poslanci společnou vůli najít nedokázali. „Zbytečného času se tady strávilo nad dlouhými diskusemi a užitečné věci se tu neschválily. Je mi to líto,“ uvedla poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. I další z autorů zákona, bývalý ministr sociálních věcí Petr Nečas (ODS), toho lituje. Podle něj za to může vzájemná poslanecká řevnivost. Projednávání prý blokovala levice. Ta ale zase tvrdí, že ministr Nečas a bývalá Topolánkova vláda tyto věci projednávat nechtěla.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Zákonu také zřejmě uškodilo, že byl složitý. Rodiče s dětmi tak musí doufat, že po volbách poslanci napíší balíček nový.

Vydáno pod