Pražské metro bude jezdit i po půlnoci

Praha - Od léta se cestující dočkají prodloužení nočního provozu pražského metra. Představenstvo Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v pondělí rozhodlo, že metro bude od července jezdit v pátek a v sobotu až do jedné hodiny po půlnoci. Přitom před časem hrozilo, že poslední spoj vyjede naopak dlouho před půlnocí, informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Nyní metro končí o půlnoci.

Podle šéfa představenstva a zároveň předsedy výboru dopravy pražského zastupitelstva Davida Vodrážky (ODS) by změna měla začít platit od 1. července. „Náklady na provoz metra se tímto krokem zvýší o 38 milionů korun ročně,“ řekl MfD ředitel DPP Martin Dvořák. Déle se bude svítit i ve stanicích a personálu se protáhne pracovní doba.

Politici sedící v představenstvu firmy slíbili, že peníze seženou. Představenstvo prošlo minulý měsíc obměnou a sedí v něm kromě primátora Pavla Béma (ODS), který ale na pondělním jednání nebyl, dva jeho náměstci a dva zastupitelé.

V pražské dopravě bude dohlížet i více strážníků. Do konce roku bude počet strážníků v jednotce Metro navýšen na 270. To znamená, že jedna hlídka bude mít na starost jen dvě stanice. Policejní hlídky mají posílit také v nočních tramvajích a autobusech.

Představenstvo uvažuje i o posilování jízdních řádů na trase B. „Ve špičce jsou vozy vytížené na hranici kapacity. Zvažujeme zkrácení intervalů ve špičkách pracovního dne ve stanicích v centru města,“ řekl Vodrážka. Více spojů by tak jezdilo zřejmě mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Českomoravská.