Vedení ČSSD se seznamuje s Vlčkovým vysvětlením jeho kauz

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) poslal v pondělí členům grémia sociální demokracie zprávu, v níž vysvětluje své finanční kauzy. Užší vedení strany nyní zprávu studuje. Vlček hájí své místo v čele kandidátky pro sněmovní volby v Olomouckém kraji. Stranické špičky by se měly vyjádřit k Vlčkovým kauzám ve středu.

Grémium v pátek Vlčka vyzvalo, aby vysvětlil, proč ve sněmovně lobboval za dotaci 25 milionů korun pro společnost svého bývalého poradce Petra Vrtala, a také soudní spory o půjčku od bývalého asistenta Zdeňka Klapky.

Vlček si podle Mladé fronty Dnes (MfD) v minulosti půjčoval peníze od svého bývalého asistenta, prostějovského advokáta Klapky. V jednom případě si podle deníku půjčil milion, ovšem peníze šly na účet někoho jiného. O druhou, dvouapůlmilionovou půjčku se spolu dodnes soudí. Předseda sněmovny druhý dluh neuznává. Klapka byl jeho dlouholetým známým a ve volebním období 2002 až 2006 pro něj pracoval jako poslanecký asistent. Disponuje údajně smlouvou, podle které měl Vlček peníze vrátit do konce roku 2006. Sociální demokraté odmítají spojitost první z půjček, která podle MfD prošla účtem Dalibora Miky, s dotací pro rekreační zařízení jeho otce. V něm Vlček s rodinou občas tráví dovolenou.

Podle mediálních spekulací tyto kauzy proti Vlčkovi použili členové ČSSD. Už v minulosti to zaskřípalo mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a Vlčkem, když se šéf sněmovny nechtěl svého křesla vzdát ve prospěch předsedy strany. Podle Lidových novin tehdy na Vlčka tlačil Paroubkův spolupracovník Ivan Přikryl, který měl k dispozici dokument o půjčce od Klapky. Deník píše s odvoláním na zdroje z Lidového domu, že může jít o zákulisní hrátky v ČSSD. Něco takového ale Přikryl odmítá. Vedení ČSSD prozatím Vlčka brání.