Janeček: Byl jsem odvolán proto, že podporuji Béma

Praha – Pražská ODS vyměnila v pondělí půlku svého vedení. Ve funkcích místopředsedů skončil kontroverzní starosta Prahy Milan Jančík, poslanec Jiří Janeček a Tomáš Chalupa. U Janečka a Chalupy nejsou důvody odvolání zcela jasné. Do toho zahájila ODS předvolební kampaň pro snad nejdůležitější volby ve své historii. Pokud totiž v Praze neuspěje, utrpí velkou porážku na celostátní úrovni. Všichni místopředsedové byli odvoláni valnou většinou hlasů. „Je to určité vyjádření nedůvěry v mou práci, nedá se nic dělat, musím se s tím smířit,“ okomentoval své odvolání Janeček v Interview ČT24.

Janeček přiznal, že jakékoli odvolávání a volení nového vedení může být určitou bitvou o další pozice. Hraje se totiž o nového primátora a o budoucí složení výkonné rady strany. „My jsme s Tomášem Chalupou na podzim vyhráli, teď jsme holt prohráli. To je politika, my jsme dělali kampaň a protistrana sbírala hlasy,“ prohlásil Janeček.

Dle slov odvolaného Janečka došlo na podzim k navolení vedení, které reprezentovalo zejména spojence Pavla Béma. „Nepodařilo se nám do tohoto vedení začlenit lidi kolem Rudolfa Blažka. Těm došla trpělivost, proto jsme udělali s Chalupou kampaň, oni sháněli hlasy, ty našli, a v tuto chvíli došlo k novému volení vedení. Zůstal tam Pavel Bém, Pavel Klega, což je, dejme tomu, to bémovské křídlo. Dovoleni tam byli tři lidé z toho druhého tábora. Třeba po nějaké době zjistíme, že to byl nějaký sjednotitelský akt, uvidíme,“ řekl Janeček.

Interview ČT24

ODS je podle Janečka stále konzervativní strana

Odvolaný místopředseda pražské ODS Jiří Janeček tvrdí, že má ODS volební program, který se nezměnil, a pořád jde o konzervativní stranu. „Myslím si, že nové vedení, které tam je, bude pokračovat v naší načaté práci, my jsme připraveni pomáhat ve volebním štábu,“ dodal.

Pražská ODS zahájila ve středu předvolební kampaň. „Naše kampaň teprve začala, snažíme se přesvědčit naše voliče a doufám, že se nám to podaří,“ vyslovil se Janeček. V tuto chvíli má ODS ve svém klubu z Prahy 14 poslanců. „Úspěchem by bylo získat deset poslaneckých hlasů tady v Praze. Je to míň, uvědomujeme si totiž existenci nových politických stran,“ dodal.

Interview s Jiřím Janečkem
Zdroj: ČT24